<<< Vissza

Ond vezér késői utódai
 Íjászverseny a sporttelepen

2003. augusztus 15.

 

Második alkalommal rendezték meg, a városi sporttelepen, Ond vezér lovas íjásza tiszteletére meghívásos pályaíjász versenyt. A verseny rajtja előtt lovag Imre Károllyal az Ond vezér íjászklub vezetőjével, a verseny főszervezőjével beszélgettem.

- Az ország különböző vidékéről érkeztek versenyzők; pl. Gödöllőről, Nyíregyházáról, sőt még Pécsről is. Összesen mintegy negyven hagyományőrző íjász érkezett. Kezdte bevezetőjében lovag Imre Károly. Majd így folytatta:

- A részvevők kétharmada magyar íjjal, vagyis pusztai íjjal, egyharmada pedig vadász vagy egyéb modern íjjal lő. Ezt először hagyományőrző versenyként rendeztük, s úgy látszik bevált.

- Ond vezér későbbi utódai is úgy forgatják az íjat, mint a honfoglalók?

- Remélem. Bár a történelem megszépíti a dolgokat. Olyanokat mondanak, hogy a honfoglaló magyarok 1000-1500 m-re lőttek az akkor harci íjakkal. Ma már a sporteszközzé vált íjakkal 100-150 m-ről lőnek a sportág mai szereplői. A mi versenyünkön 30-50 m-ről lőnek. Itt kisebb a táv. A sportág támogatásával kapcsolatosan szomorúan mondotta a verseny szervezője: - Szentesen nem támogatták ezt a sportot. Magánerőből rendeztem meg ezt az eseményt. Mindössze nyolcvan nemzetiszínű szalagot kaptam az érmekhez. Köszönet Garai Sz. Imrének. Két éve pályázok, mindig sikertelenül. Nem adom fel. Saját zsebből bérlem és tartom karban a pályát.

Amíg márványoszlop áll - mely Szentes központjában Ond vezér lovas íjászára emlékeztet -, addig Szentesen is lesz hagyományőrző íjászverseny - fejezte be mondandóját lovag Imre Károly.

Dr. Sztancsics Csaba a Szentes Város jegyzőjének megnyitója után megkezdődött a célba lövés. A nagy meleg sem zavarta, a honfoglalás korának megfelelő ruhába öltözött, hagyományőrző íjászokat a vetélkedésben. A meghatározott számú vessző kilövése után, a versenyzők, a kornak megfelelő üdítőitallal oltották szomjukat. Ami nem volt más mint a kumisz (erjesztett lótej).

Tradicionális gyermek: 3. helyezettje Kovács Gergő Gyula (ő volt a verseny legfiatalabb szereplője, 7 éves). A klub technikai vezetője, lovag Dunai József fotográfus, csavarszobrász, saját (zsűrizett) alkotását az "Íjász" című kisplasztikát ajándékozta a legfiatalabb versenyzőnek.

II. Ond vezér íjászverseny szentesi eredményei:
Serdülő fiú: 1. Piti Marcell (Szentes Szabadidős Sportklub), ifjúsági fiú: 1. Némedi Márk (Szentes Szabadidős Sportklub).

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza