<<< Vissza

"Apróságok" a gyerekeknek
A gyermekkönyvtár sikeresen pályázott

2003. augusztus 15.

 
Kéthetes zárva tartás után ismét fogadja a látogatókat a Városi Gyermekkönyvtár. Őszre már készen állnak új és megújult programokkal.A szabadságolások és a nagytakarítás idejére zárt be a gyermekkönyvtár, mondta Puskásné Szűcs Ildikó, az intézmény igazgatója. Az állományellenőrzést tavaly nyáron végezték el munkatársaival.

A Városi Könyvtár tudvalevőleg csak augusztus végén nyit, ezért úgy tűnt, hogy a gyermekkönyvtár dolgozóira több feladat hárul a nyár folyamán. Az igazgatónő úgy látja, hogy nem kellett, de nem is lehet pótolni a ,,felnőtt" könyvtárt. Nem növekedett meg a forgalmuk. Eddig is voltak felnőtt olvasóik, akik elsősorban a gyerekekkel kapcsolatos szakirodalmat keresik. Internet - szolgáltatásukra viszont már többen tartanak igényt, ebben azonban a gyerekek élveznek elsőbbséget. Komolyabb célokra természetesen a felnőttek is használhatják a gépeket.

A gyermekkönyvtár újságkínálata is az igényeknek megfelelő maradt. Két napilap szolgálja a felnőttek tájékozódását, a könyvtárban ezenkívül még harmincféle újság található, köztük tudományos magazinok is, de többségük a fiatalabb korosztálynak szól. A gyermekkönyvtár tehát nyáron is maradt a gyerekeké.

Június végén napköziseket láttak vendégül, azzal a céllal, hogy vidámabbá tegyék az egyébként nagyon fásult gyerekek életét. Jövőre a Művészetek Völgyé-be terveznek velük utazást. Pintérné Horváth Anikótól gyöngyfűzést, Vágvölgyi Zoltántól papírhajtogatást tanultak a könyvtár kis látogatói. Mielőtt szabadságra mentek, internetes tanfolyamot is tartottak.

A szünidő hátralevő heteiben filmvetítést is tartanak, a következő kínálattal : augusztus 18.: Grimm legszebb meséi, 22.: Tanár úr, kérem, 25.: Hugó, a víziló, 29.: A delfinek élete, titkai. A vetítések 9 órakor kezdődnek. Augusztus 27-én, 14 órára a gyöngyfűzés iránt érdeklődő gyerekeket várják. Nyáron 8-tól 16-ig tartanak nyitva.

Ősztől régi - új programokkal és előadásokkal várják a fiatalokat. Még az év elején indult az ,,Olvassunk együtt!" címmel egy kezdeményezés Nagypál Lehelné vezetésével. A cél, hogy megismertessék a fiatal olvasókkal a mesék jelképvilágát és értő olvasásra -sőt általában az olvasásra- neveljék a gyerekeket. Ez ősztől beolvad a "Csodavilág" című, eredetileg ismeretterjesztőnek indult programba. A napokban értesültek arról, hogy a Külügyminisztérium és a GYISM pályázatain is nyertek pénzt európai uniós szakkönyvek vásárlására, illetve három, az EU-val kapcsolatos programra. Az "Apróságok" egy rajzpályázat, melynek során a magyar euró pénzérméket kell megtervezniük a gyerekeknek, "Mi mit viszünk az Unióba?" és az "Ünnepek az EU államaiban" címmel pedig képes előadásokat tartanak a könyvtár munkatársai, amennyiben nem sikerül olyan előadókat találni, akik értenek a gyerekek nyelvén. Puskásné Szűcs Ildikó úgy gondolja, ők már rég nem csak az alaptevékenységet végzik. Ebbe beletartozik, hogy szeretnének több szakmai fórumot, például a biblioterápiáról, az ép és a sérült gyermekekkel való bánásmódról és az esélyegyenlőségről. Ez utóbbi náluk már megvalósult.

Jó kapcsolatokat sikerült kialakítaniuk. Remek példa erre, hogy nemrég ajándékot kaptak Tóth Józsefné Eta nénitől, aki saját készítésű figuráit (játékmackókat, ruhácskákat, ágyneműket) küldte el a könyvtárba. Mindezt kárpótlásul azért, mert nem tudott elmenni játékaival egy előadásra. Cserébe annyit kért Eta néni, hogy a könyvtár fogadja örökbe a jövevényeket.

Darók József


<<< Vissza