<<< Vissza

Közös biztonságunkért

2003. augusztus 15.

 
Nagy Gábor ezredes, a Magyar Haderőreform Bizottság titkára is részt vett a Tiszai Nyári Euroatlanti Egyetem munkájában. A vele készített interjú második részét közöljük.

- Előadásában elmondta, hogy a magyar honvédség jelenlegi vezetésének a legfontosabb az, hogy hogyan érzi magát a hivatásos, a szerződéses állomány és az egyes katona. A ruházattól kezdve sok mindenre nagy figyelmet fordítanak majd.

- A magyar honvédség jövőbeni katonai képességének legfontosabb eleme az egyes katona, fontos, hogy először a katonáink legyenek felszerelve, megfelelő egyéni fegyverzettel ellátva, kiképezve, érezzék annak felelősségét, hogy csoportban kezelő személyzetben kollégáikkal együtt dolgoznak. Az egyéni felszerelés javítására sok pénzt fordít majd a honvédség.

- Jelenleg nem a legfelhőtlenebb a kapcsolat a magyar honvédség és a NATO- között. Erre vonatkozóan milyen elképzeléseik vannak?

- A NATO nem haragszik ránk. A NATO olyan szövetség, ahol a tagállamok a képességeiket összeadják. A NATO hivatalnokai kritikákat fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy a magyar honvédség, a honvédelmi tárca nem tudta a vállalásait teljes mértékben teljesíteni. Erőforrás-finanszírozási gondok miatt csak csökkenő ütemben tudott eleget tenni saját maga által tett vállalásainak. Ez a tekintélyromlás megállt, megvan a lehetőség arra, hogy rövid időn belül javuljon a magyarok presztízse.

- Hallani, hogy a védelmi felülvizsgálat a haderő-átalakítás végén kevesebb lesz a létszám, a technika és a magyar honvédség nem lesz képes arra, hogy megvédje hazáját, holott ez lenne legfontosabb alkotmánybéli feladata.

- Az összlétszám csökkent, de a gyakorló- és harctéren a bakancsok száma növekedni fog. 2006-ra a mainál jóval több kiképzett jól felszerelt katona áll majd rendelkezésre mind az ország védelmére, mind nemzetközi feladatokra. Azok a kritikák, hogy a magyar honvédség nem képes megvédeni a hazát, ezek fél állítások, nem tartalmazzák azt, hogy milyen ellenséggel szemben, hol és mikor, mennyi idő alatt kell fegyveres harcot megvívni. Jól ismerik a washingtoni szerződés pontjait és az Európai Unió megállapodásait és a többi országgal együtt, közösen képzelik el a jövőben a biztonságukat. Azon munkálkodnak, hogy közös haderőt hozzanak létre, alakítsanak ki és tartsanak fenn. Nemcsak nekünk, hanem más országoknak is fontos a magyar terület védelme, nekünk is ilyen fontos a szövetség többi a állam védelme.


<<< Vissza