<<< Vissza

Szigetek - környezetünkért
Szelektív hulladékgyűjtés

2003. augusztus 15.

 
Elkezdődött Szentesen a szelektív hulladékgyűjtés - mondta el Kiss Ferenc, a Szentesi Városellátó Intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője. A Városellátó Intézmény három hulladékgyűjtő szigetet alakított ki, ahová a lakosok elvihetik a kommunális szemét bizonyos fajtáit.

Ilyen sziget van a kertvárosban a Köztársaság utcai ABC mellett, az Apponyi téren a Kála Áruház mellett, valamint a Klauzál utca elején. A hulladékgyűjtő szigetek vonzáskörzete egy kb. 350 m sugarú kör. Ennél messzebbről már nem igazán várható el a környék lakóitól, hogy a konténerekbe elvigyék a szemetet. A kihelyezett tárolók különböző színűek és felirat jelzi rajtuk, hogy milyen jellegű hulladék tárolására alkalmasak. Ezekbe a konténerekbe tehetjük az üvegpalackokat és fémdobozokat, a műanyagpalackokat, valamint a papírszemetet. A tetejükön egy jellegzetes bedobónyílás található, amely csak az adott hulladékfajta bedobására alkalmas. Ezekből a konténerekből nem lehet kivenni semmit sem, és az adott hulladékfajtákból is bizonyos nagyságúak befogadására már nem képesek. Nem lehet elhelyezni bennük például törött üveget vagy nagyobb táblás üveget, a kartondobozokat összehajtogatva lehet csak beletenni, és nem alkalmasak a 2 literesnél nagyobb műanyag palackok befogadására sem.

A lakosoknak már otthon külön kell válogatniuk a kommunális szemetet, csak így tudják ugyanis a megfelelő tárolóba tenni. A konténereket kétheti gyakorisággal üríti a Városellátó Intézmény hagyományos szemétszállító autója. Egy-egy szállítás során csak egyfajta hulladékot visznek el.

Az elkülönítve szállított szemét a Berki hulladéktároló telep mellett kialakított ideiglenes tárolóhelyre kerül. Innen átválogatás után szállítják el újrahasznosítás céljából. Ezekért a hulladékokért minimális összeget fizetnek a feldolgozók, így ezt az összeget is fel lehet használni a jelenlegi szeméttelep fejlesztésére vagy esetleg újabb hulladékgyűjtő szigetek kialakítására.

Fontos lenne a szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körű alkalmazása nemcsak azért, mert ezzel a feleslegessé vált dolgaink egy része ismét hasznunkra válhat valamilyen formában, hanem azért is, mert ezáltal csökkenteni lehet a Berki telep terheltségét, hosszabb ideig lesz képes fogadni a város hulladékát. Környezetünkben is később telnek meg a nagy konténerek, ami szintén jó a környéken lakóknak.

Ezek a hulladékgyűjtő szigetek értünk vannak, azt a célt is szolgálják, hogy minél kisebb mértékben szennyezzük környezetünket oda nem való anyagokkal. A konténerek a város központi, forgalmas részein találhatók, ezért tehát vigyázzunk arra, hogy a környékük ne váljon kisebb fajta szemétteleppé, mert ebben az esetben nemhogy céljukat nem érnék el, hanem a környezetszennyezés elrettentő példájává válnának. Kérjük, ne feledjék, környezetünk tisztasága mindannyiunk érdeke!

T. E.


<<< Vissza