<<< Vissza

Közösségi nappali ellátás
 Népkonyhát működtet a Gondozási Központ

2003. augusztus 15.

 
A szentesi Gondozási Központ az idén is több pályázatot nyújtott be különböző fórumokhoz, hogy az intézmény munkáját fejlessze, hatékonyabbá, magasabb színvonalúvá tegye. Szebellédi Anna, az intézmény vezetője elmondta, hogy négy pályázatuk kapott pozitív elbírálást, ezek segítségével lehetőség lesz a jelzőrendszeres házi gondozás további működtetésére, a népkonyhai étkeztetés biztosítására, valamint a közösségi pszichiátriai nappali ellátás megvalósítására.

Ez év február 5-e óta működik Szentesen a jelzőrendszeres házi gondozás. Az eltelt időszak bebizonyította, hogy jó ez a rendszer, az igénylők növekvő száma is ezt igazolja.

A fenntartása azonban jelentős anyagi hátteret igényel, hiszen szükség van rendszergazdára, biztosítani kell a gondozónők tiszteletdíját, egy-egy mobiltelefont a munka végzéséhez, valamint gépkocsikat is, hogy időben eljuthassanak a gondozónők a segítséget kérő idős emberhez. Mindezek biztosítására pályázott az intézmény, és nyert is erre a célra 860 ezer forintot.

A Hajléktalan Segítő Központnál a népkonyhai működtetésre pályáztak, és nyertek is 340 ezer forintot. A népkonyha működtetése a város számára kötelező szociális feladat, de nincs rá normatív támogatás, így eddig az önkormányzat költségvetését terhelte ennek biztosítása. Ezzel az összeggel sikerült fedezetet teremteni az egynapi meleg étel biztosítására. A Gondozási Központ szeretne tartós élelmiszert is biztosítani a rászorulóknak télire, ezért erre egy újabb pályázatot nyújtott be. A tervek között szerepel az is, hogy a népkonyhát jelenlegi helyéről, a Hajléktalan Szálló területéről a város központjába helyezzék át, hogy a hajléktalanokon kívül más rászorulók is igénybe vehessék. A most nyert pénz segítségével a jelenlegi 30 adagos ellátást akár 50 adagra is lehetne emelni.

A közösségi pszichiátriai ellátás megszervezésére, illetve biztosítására is adott be a Gondozási Központ egy pályázatot. Céljuk, hogy a városban élő 20 és 60 év közötti pszichiátriai betegek számára alakítsanak ki egy nappali közösségi ellátást. Ennek a megvalósításához Szirbik Imre polgármester már kijelölte az igénybevehető ingatlant, a Munkás utcában a régi iskola épületét. A fő pályázat a nappali ellátás biztosítása volt, de emellett még volt egy kisebb volumenű hasonló célú pályázat is. A kettővel együtt 19 millió forintot nyert az intézmény.

A Munkás utcai ingatlan uniós előírásoknak megfelelő átalakítása közel 30 millió forintba fog kerülni, amihez a pályázaton nyert összegen felüli anyagiakat az önkormányzat biztosítja majd. Jövő év elején készen lesz a létesítmény, ahol mintegy 40 főnyi gondozott ellátására lesz lehetőség. A további tervekben szerepel az is, hogy a nappali ellátásban részt vevők részére valamilyen munkalehetőséget is biztosítsanak ebben az otthonban, ezzel is segítve beilleszkedésüket a közösségbe.

A pályázatoknak köszönhetően a szentesi Gondozási Központ 20 millió 200 ezer forinttal gazdagította saját költségvetését, melynek segítségével a város rászoruló lakóinak ellátását tudja még emberibbé, magasabb színvonalúvá tenni.

T.E.


<<< Vissza