<<< Vissza

Árpád kenyere, bora
A csongrádi fesztiválon is

2003. augusztus 15.

 
Augusztus 20. Az alkotmány, az új kenyér ünnepeként éltük meg, mára végül is visszakapta hivatalos, Szent Istváni rangját. Nagyon sok helyen ezen a napon szentelik és szegik meg az új búzából készült kenyeret.

Az Árpád Agrár Rt. hagyományos búzatermelő cég. Az egyik legfontosabb gabonából az idén 2400 hektáron arattak. Búzából 3 tonnás termésátlagot értek el, amivel úgymond, nem kell szégyenkezniük, mivel a környékbeli gazdálkodók alacsonyabb mennyiségről számolhatnak be. Természetesen ez az eredmény az Árpád Rt. életében sem minősíthető csúcsteljesítménynek, hiszen voltak évek, amikor az öt tonnát is meghaladta az egy hektárra jutó termésátlag - tájékoztatta lapunkat Kovács László marketing igazgató.

- Azonban ha figyelembe vesszük, hogy milyen körülmények között értük el mindezt, akkor nem kell szégyenkeznünk, hiszen mások 2-2,5 tonnáról beszélnek - folytatta a gondolatsort. - A kenyérnekvaló az egész országban megtermett. A termés mennyiségét tekintve egy biztos, annyi export most nem bonyolítható le, mint amennyit megtehettünk a korábbi években. És az is valószínűsíthető, hogy a búza ára folyamatosan emelkedik majd. Ami végül is a cégnek valahol jó, mert hiszen azt a költséget, amit helyben ráköltöttünk, a termék árában valahol vissza tudjuk kapni. A másik oldalon viszont ez rossz is, mert az Árpádnál teljes vertikumban gondolkodva, részben a takarmánygyár dolgozza fel a megtermett gabonánkat, másrészt a Rónasági Kft. néven működtetett kenyérgyáraink, a hozzá tartozó üzletek. Ott viszont ez áremelést eredményez. A Malomiparosok Országos Szövetsége már bejelentette a liszt árának emelését. Mindehhez természetesen az energia árak emelkedése is hozzájárul. Mint költségtényezők, szerepet játszanak abban, hogy a kenyerünk sajnos drágább lesz.

A tényt a partnerek zömével már ismertették. Ezt mások is meglépik - ismerte el az igazgató. Mint mondta, a kenyérpiacon iszonyatos verseny folyik. A sütőiparnak is, mint minden más gazdálkodó egységnek a saját lábán meg kell állni. Előreláthatólag első körben szeptember 1-jétől 12 forinttal emelkedik a kenyér ára.

Általában jó minőségű búzát dolgoznak fel, alapvetően igyekeznek a fogyasztói igényeknek megfelelni a három - vásárhelyi, szentes és mindszenti - kenyérgyár termékeivel. Ha kell, akkor a takarmánygyárba vásárolnak fel búzát, árpát.

- Az ünnep azért más - fogalmazott Kovács László. - Ma már folyamatosan eleget teszünk Csongrád város kérésének, és nemcsak az Árpád Agrár Rt. egyik tagjaként üzemelő Csongrádbor Kft. termékeit mutatjuk be, hanem a muzeális kemencében munkatársaink hagyományos népi ételt, bodagot, tejfölös lángost sütnek. Amit az érdeklődők meg is kóstolhatnak. Munkatársaink pedig tájékoztatják az érdeklődőket a cég életéről, feladatairól. Ezzel is hozzájárulunk a hatodik borfesztivál és kenyérünnep rendezvénysorozat sikeréhez.

Ahogy a búzában az aszály, szőlőben a fagy okozott károkat. S ha már a borról beszélünk, igaz ugyan, hogy a Csongrádbor Kft. nem rendelkezik saját szőlőterülettel, de azért csongrádi bort szeretnének fölvásárolni - tudtuk meg az igazgatótól. Azok a szőlősgazdák, akiknek nem okozott nagy kárt a fagy, remélhetőleg jó, minőségi borra számolhatnak.

L. J.


<<< Vissza