<<< Vissza

Változás az úszóknál

2003. augusztus 8.

 
Hét év után dr. Sipos Ferenc távozott a Szentesi Úszóklub éléről. Vezető nélkül egy sportegyesület hosszú ideig nem működhet. Az úszóklubon belül elnököt kellett választani, amely Baranyi Imre személyében meg is találta a megfelelő vezetőt.

- Korábban a vízilabdaklubon belül voltam az úszószakág vezetője - mondotta beszélgetésünk kezdetén. Majd így folytatta: - A póló számára az úszás utánpótlásszerepet tölt be, hiszen az úszók közül sokan vízilabdára váltanak. Gyakorlatilag hét évvel ezelőtt vált önállóvá az úszóklub. Borzasztóan jólesett a felkérés, hogy legyek az úszóklub elnöke. Gyakorlatilag két hónappal ezelőtt tértem vissza a sportághoz. Beválasztottak az úszóklub vezetőségébe, s dr. Sipos Ferenc lemondása után engem választottak elnöknek.

- Mint minden új vezetőnek, Önnek is új programja van? Mi az, amin változtatni kíván, s mi az amin nem?

- Úgy látom, hogy nem feltétlenül kell azonnal komoly tervekkel rendelkeznem. A városban az úszóknál mindig komoly úszóélet folyt, s jelenleg is folyik. Nagyszerű edzők vannak, Kádár Róbert irányítja a versenysportban szereplő úszókat, Paulovics Tamás utánpótlásneveléssel, illetve óvodai úszóoktatással foglalkozik, Vincze Edit és Szamosi Csilla a picik képzését irányítja. Az említett edzőkkel jól meg tudjuk oldani feladatainkat. Alapvetően úgy látom, az edzői munka korrekt és jó. Legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy a klubot még jobb lehetőséghez juttassam, még jobban felpezsdítsük az itteni úszóéletet, több helyre eljussunk versenyezni. Továbbá az eredmények jóval nagyobb publikálást kapjanak. Még szorosabb kapcsolatokat kell kiépíteni szomszédos városokkal, környező országokkal, hogy minél jobban meg tudjuk mérni felkészültségünket.

- Volt olyan időszak, amikor edző és gyerekek is egy másik egyesülethez távoztak. Sikerült-e visszacsábítani őket?

- Az tény, hogy volt olyan időszak, mikor a klubnak egy része egy másik egyesületben úszott és edzett. A korábbi elnökkel együtt célunk volt az úszóklubot újra egységesíteni. Ez sikerült.

- Jelenleg mennyi a klub létszáma?

- Összesen százharmincan vagyunk, ebből száztizenöt gyerek és tizenöt fő felnőtt tagja van a klubnak, utóbbiak az edzők, vezetőségi tagok, pártoló szülők.

- Most van a strandidény. Hogyan tudják összeegyeztetni az edzést a fürdőző vendégekkel?

- Ilyenkor délelőtt vannak az edzések, hiszen délelőtt lényegesen kevesebben vannak a fürdőzők. Hétvégén nincs edzés és augusztusban pihennek a gyerekek is. Meg lehet oldani, hogy ne zavarják egymást.

- A klub működési feltétele a pénzügyi helyzet, Önöknél ez milyen?

- Dr. Sipos Ferenc úrtól egy korrekt, kiegyensúlyozott gazdálkodású klubot vettem át, amely kötelezettségének maradéktalanul eleget tett. A nagyobb célok kitűzéséhez plusz bázis kell, amit anyagilag meg kell teremteni. Ez is egyik fő feladatom. Fő szponzorunk a városi önkormányzat, emellett ki kell emelni a Hungerit Rt-t, aki a közelmúltban megrendezett "Óvodától az olimpiáig" versenyünket komoly összeggel támogatta. Magyar József vezérigazgató úrnak hálás köszönet. Anyagi bázisunkat az önkormányzat, szponzori pénzek, pályázatokon való részvétel és a tagdíjak befizetése biztosítja.

- Ha Önnek mint a klub elnökének lenne három kívánsága, mit kívánna?

- Az első: Jó volna, hogy egy pár év múlva kinevelnénk egy új Bessenyei Tamást. Második: Kiegyensúlyozott működést. Arra fogok törekedni, hogy amilyen jó hangulat, szépség uralkodik az uszodában legyen ugyanolyan jó hangulatú, kellemes baráti közösség ez az úszóklub. Harmadik: Rövid időn belül duplázódjon meg az egyesület létszáma.

Zárszavában Baranyi Imre elnök úr megköszönte dr. Sipos Ferenc hétéves munkáját, majd kijelentette: - Megpróbáljuk tovább folytatni, amit ő elkezdett.

Dunás Varga Zoltán.


<<< Vissza