<<< Vissza

Aktuális növényvédelmi munkák

2003. augusztus 8.

 
Megyénkben az elmúlt időszakban megérkezett a várva-várt csapadék. Mennyisége területenként jelentősen változott, de az eddig lappangó korokozóknak mindenhol megfelelő (kedvező) körülményeket teremtett.

Szántóföldön különösen a napraforgó veszélyeztetett, mivel a tányéron keletkezett sérüléseken keresztül (amit a gyapottok-bagolylepke lárvája okozott) a botrítisz fertőzés indul(t) meg. Sajnos, most már nincs lehetőség hatásos kémiai védekezésre. Az egyetlen megoldást ebben az esetben az érésgyorsítás, desszikálás jelenti.

Zöldségfélék közül különösen a paradicsomban és a burgonyában léphetnek fel korokozók. A legismertebb a fitoftóra, ami kedvező időjárás esetén néhány napon belül teljesen lombveszteséget okozhat, ezért ajánlott a mihamarabbi védekezés megkezdése. Szabadföldi paprikában a vágós eső hatására a baktériumos fertőzés megjelenésére kell számítanunk, ezért a Kasumin 2 l vagy (és) a réztartalmú készítményekkel való kezelést javasoljuk. Szőlőben a peronoszpóra és a botrítisz felszaporodására kell figyelni.

Gyümölcsösökben a varasodás fertőzésnek a veszélye fokozódik a csapadék hatására. A levélen és termésen is megjelenő korokozó különösen ha termésen lép fel okoz jelentős gazdasági károkat. A fertőzött gyümölcsnek ugyanis romlik az eltarthatósága. Ne feledkezzünk meg a rovarkártevőkről sem. Ezek létszáma ugyanis nem csökkent a nedves időjárás hatására. Ajánlott az állományokat átnézni, mivel az atkák, levéltetvek stb. szintén minden kultúrában megtalálhatóak és tömeges fellépésük esetén jelentős károkat okozhatnak. Jelenleg alacsony a gyapottok bagolylepke lárvák száma a különböző kultúrákban. Ennek oka, hogy befejeződött a második nemzedék rajzása, és most a kártevő bábozódási időszakban van. Rövidesen megkezdődik azonban a harmadik nemzedék rajzása és ezt követően a károsítás is.

Az amerikai fehér szövőlepke második nemzedékének kelése megkezdődött. A kártevő irtása ebben a kezdeti fejlettségi állapotban a leghatásosabb.

Gyakorlatilag az időjárástól függetlenül, zavartalanul növekednek a gyomnövények és megkezdődött a tarlók gyomosodása is. Ebben az időszakban lehet eredményesen védekezni az évelő gyomnövények (mezei acat, fenyércirok, nád, selyemkóró stb) ellen. Ezek a gyomnövények a nehezen írtható fajok közé tartoznak. Az egyetlen és leghatásosabb módja a védekezésnek, ha tarlókezelést hajtunk végre. Glifozát hatóanyagú készítmények alkalmazása lehet eredményes. Fontos, hogy a gyomirtást akkor végezzük el, amikor a gyomnövény 10-20 cm nagyságú. Hatásfokozás céljából nedvesítőszer és nitrogénműtrágya (5 kg/ha) hozzáadása ajánlott.

Az arankafélék jelenléte az utak mentén egyre jelentősebb. Irtásuk csak kontakt, perzselő hatású készítményekkel oldható meg.

Az allergiát okozó parlagfű írtásáról sem szabad megfeledkezni.

A gyomnövények irtásának elmulasztása 20.000,- forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható. A védekezésnél be kell tartani az élelmezés- és munkaegészségügyi szabályokat.

Csongrád Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat


<<< Vissza