<<< Vissza

Repülőmodellezők

2003. augusztus 8.

 
A Nemzetközi Repülőszövetség (FAI) a 2003-as Szabadonrepülő Modellek Világbajnokságának lebonyolításával a Magyar Modellező Szövetséget bízta meg. Az elmúlt héten a Kunszentmiklós melletti Kiskunsági Nemzeti Park óriási természetvédelmi területén közel negyven ország modellezői mérték össze tudásukat és modelljeik teljesítményét. Egy epizód, a japán versenyző az elnyomott csikket a nadrágzsebébe tette és elnézést kért, hogy a levegőt szennyezte, de nagyon ideges, ilyenkor kell egy-két slukk...

Ha szó esett a japánokról felsorolnék egy pár országot, ahonnan a versenyző csapatok érkeztek: A közvetlen velünk határos országokat mindenki ismeri. Kicsit távolabbról Lengyel-, Lett-, Német-, Francia-, Spanyol-, Svéd-, Finn-, Orosz-, Törökország, Litvánia, Svájc, Egyesült Királyság, Norvégia, Belgium, Izrael, még távolabbról Kína, Japán, Kanada, USA, Argentína versenyzői és talán a legtöbbet utaztak az ausztrálok és az új-zélandiak.

A csodálatos megnyitóra, magyar népviseletbe öltözött lányok, fiúk az országok zászlóival vezették be a csapatokat. A magyar és a FAI himnusz elhangzása után a magyar folklórból kaptunk ízelítőt, a csapatok fergeteges tapssal jutalmazták a produkciót. A modellek három kategóriában versengtek; vitorlázó, gumimotoros és robbanómotorokkal meghajtottak.

A nemzetközi sportbírók soraiba Szentesről meghívást kapott: Varga Csilla, Szíjjártó-Sz. Csilla és Varga Károly. A régi barátok örömmel üdvözölték egymást és apró ajándékokkal kedveskedtek. Ez a verseny és az ezt követő Vörös Jenő emlékverseny (volt szegedi modellező tiszteletére) a valaha Cserebökény területén megrendezett modellversenyből nőtte ki magát. A kempingek, kollégiumok dugig voltak jó valutával fizető, családtagjaikkal itt lévő modellezőkkel. Az eredményhirdetést egy igen jó hangulatú bankett zárta, a versenyzők szép emlékeket vittek hazánkból.

Varga család Szentesről


<<< Vissza