<<< Vissza

Lopástól a grafitiig

2003. augusztus 8.

 
Mind gyakrabban érkezik bejelentés a rendőrségre különféle háziállatok eltulajdonításáról. Az igazság az, hogy nehéz földeríteni az ilyen lopásokat. Kivédeni az esetet? Már az is sokat jelentene, ha a gazdáik jobban vigyáznának jószágaikra. Mert valljuk be őszintén, a rendőrség nem azért van, hogy az állatainkat őrizze.

Van azoknak épp' elég bajuk, hallhatjuk gyakorta. Például a hétvégi házakkal. Melyekben gyakran hagynak értékes dolgokat őrizetlenül a polgárok. Így a hobbikertekben, ahová sűrűn lépnek be hívatlan látogatók. A szimatuk pedig kifinomult, egyből kiszúrják az éppen gazda nélkül árválkodó lakokat, bennük a magamutogató drága dolgokat. A terményről, legyen az zöldség vagy gyümölcs, nem is beszélve. A dinnyeszezon úgy tűnik, külön munkát adott a tolvajoknak. A jó és bőséges termés kedvükre szolgált. Olyannyira, hogy már az is megtörtént, csak fölszeletelték az édes gyümölcsöt, azután otthagyták a földön. Brahiból. A rendőrség tájékoztatása szerint ilyen gondok vannak a nagyhegyi városrészben, de hallottunk hasonló esetekről a berekből is.

Nem mehetünk el szó nélkül a kábítószeres ügyek mellett sem. A rendőrség tájékoztatása szerint a fiatalok körében a városban is lassan elterjedő dologról van szó. Az elmúlt időszakban három fiatalkorú ellen indult vizsgálat. Kendermaradványt foglaltak le, egyben kisebb lopásokra is fény derült, ez esetben Szegváron. Csak ismételhetjük a kérdést: mit tehet ilyen esetekben a rendőrség? Megpróbálják felderíteni az ügyeket, kiszűrni a drogos egyéneket, például azzal, hogy a szórakozóhelyeken fokozottabb ellenőrzést tartanak. Mint tudjuk, a nyár még jobban kihozza a fiatalokból az efféle dolgokat, legyen az éppen szabálytalanság vagy bűncselekmény, hiszen ezekben a hónapokban több idejük van akár a csavargásra, szabadabbnak érzik magukat, miként csoportokba verődve töltik el a napokat.

A grafiti egészen más kategória. Az ember nem unalomból teszi. Valamilyen késztetést érez a rajzoláshoz. Hogy az épületek falait összefirkálja. A városban legutóbb a sportpálya kerítésének falát, annak hirdetőfelületét rongálták meg. Az ügyben a rendőrök eljutottak több fiatalhoz is. Ami azt jelenti, gazdákra találtak a falfirkákban. El kell azonban ismerni, végül is ezek a rajzok nem csúnyák, jól néznek ki. Csak... Akárhogy is vesszük, nem a tulajdonos igénye szerint valók. Utánuk nehéz letisztítani a falat, s ami lényeges, a munka pénzbe kerül. Az ilyen dolog egyébként bűncselekménynek számít, akár 100 ezer forintot is kiróhatnak a grafitisekre.
A szentesi zsaruknak természetesen tudomásuk van arról, hogy vannak települések, ahol helyet, felületet adnak a grafitiknek. A városban azonban ez még nincs engedélyezve. Tervek, elképzelések azonban már léteznek erre vonatkozóan is.

(l. j.)


<<< Vissza