<<< Vissza

Közelebb az áhított nyelvvizsgához

2003. augusztus 8.

 
Az angolul tanulók körében egyre népszerűbb az EURO nyelvvizsga, melynek városunkban is működik vizsgaközpontja. A Lingua Nova Nyelviskolában tavaly óta a spanyol nyelv is helyet követelt magának, sőt kiszorított addig népszerűbb nyelveket is. Az eredményes vizsga érdekében néhányan még a nyári hőségben is vállalják a tanulást.

Az EURO a Budapesti International House Nyelviskola angol nyelvvizsga-programja. Fontos jellemzője, hogy nincs külön A (szóbeli) és B (írásbeli) változata, hanem a nyelvi készségeket együtt méri. Az SZTE Idegennyelvi Lektorátusa is a legkomplexebb vizsgaként tartja számon az EURO nyelvvizsgát, - mondja Kozma Andrásné a nyelviskola vezetője.

Az International House képezi ki a vizsgáztatókat és néhány helybeli tanár is pályázik ilyen képesítés megszerzésére. Szentesen tavaly márciusban került sor első ízben erre a vizsgára, idén júniusban pedig már a negyediket tartották. Nem könnyű a vizsga, - figyelmeztet Kozma Andrásné, - s a számítógépes rendszeren szemlélteti is, hogy a sikeresen vizsgázók aránya több mint 60 százalékos.

A felkészülés az EURO vizsga speciális feladataira legalább 80-100 órát vesz igénybe. Így azután nyáron sem lehet lazsálni, bizony a rekkenő hőségben is látogatni kell az órákat. Ráadásul hetente háromszor is, és alkalmanként egész délelőttöt szükséges áldozni rá. Ha munka mellett kell intenzíven tanulni, az óriási energiát követel - osztja meg tapasztalatait az iskola vezetője, de ha sürget a vizsga, nagyon sokat lehet fejlődni egy ilyen intenzív tanfolyamon.

A diákok könnyebb helyzetben vannak, a nyári szünetben nagy lépést tehetnek az áhított nyelvvizsga felé. Így vannak ezzel a nyelviskola angol csoportjának tanulói is, akik augusztus végéig fel akarnak zárkózni haladó szintre, ahonnan már elérhető közelségben lesz a nyelvvizsga, várhatóan decemberben. Mészáros Mariann két éve kezdett angolul tanulni a gimnáziumban, s szeretné, ha ez is olyan jól menne, mint a német. Úgy gondolja, már most el kell kezdeni a vizsgára való felkészülést, hogy harmadikban szépen túl legyen rajta.Célja, hogy ezzel váltsa ki az érettségit, s egyébként is jól hasznosítható az angol az élet sok területén, még akkor is, ha egyelőre nem tudja merre tart. Illetve az EURO nyelvvizsga felé biztosan, s itt konkrét feladattípusokra készülhetnek csoporttársaival.

A nyelvtan ugyanaz, de a szókincs bővebb, és a vizsgafeladatok különböznek az állami nyelvvizsgán megszokottakról. Ezt már a csoport vezetője Adler Béla osztja meg velünk. Alapvetően az Enterprise tankönyvsorozatból tanulnak, de Béla összeállít ezen felül még további feladatokat.

Az angol a fő profilja a nyelviskolának, ami érthető is hasznossága miatt, ám tavaly igény mutatkozott egy spanyol tanfolyam beindítására is. Akik az akkori kezdők közül kitartottak, mára haladó szintet értek el. Nyelvvizsga-lehetőségük elsősorban az Origó (állami) nyelvvizsga, bár ez konkrétan még egyikükben sem merült fel. A spanyolt szívesebben tanulják utazáshoz, kedvtelésből, s a haladók a közép korosztályt képviselik. Nem így a kezdők, akik esetében csoportról még nem lehet beszélni, ők egyesével, kettesével járnak, s ők fiatalabbak határozottabb célokkal.

Törőcsik Viktória babonából ugyan nem beszél a nagy reményű iskolai terveiről, de azt elárulja, hogy angolul már egészen jól tud, s mellé a spanyol nyelvvizsgát is szeretné letenni. Ez utóbbi nyelvvel már Spanyolországban is találkozott, s most másfél hónapos tanulás után büszkén mondja, hogy egy kis rásegítéssel már tudnak beszélgetni spanyolul unokatestvérével, akivel közösen látogatják az órákat.

Kozmáné úgy látja, hogy az EU- csatlakozással egyelőre nem nőtt meg a nyelvtanulók száma, ennek szerintem anyagi okai vannak. A Munkaügyi Központnál nem támogatták a tanfolyamaikat. Igény szerint olasz, francia, német tanfolyamokat is bármikor be tudnának indítani, hiszen jó nyelvtanár bőven van a városban. Ősszel mindig több a jelentkező, nagyobb a tanulási kedv. Adler Béla is sokkal több leckét ad fel ősztől, s gyors válasszal is kész egy kényes kérdésre: érdemes idegen nyelveket tanulni, nyelvtanárnak menni!

Darók József


<<< Vissza