<<< Vissza

Vészhelyzetek urai
Az első tíz között az országban

2003. augusztus 8.

 
A megújult Rádió Szentesben július 30-án délelőtt a Rádiós Fogadóóra vendége Koszt György a Szentesi Tűzoltóság parancsnoka volt.

Az elmúlt napok nagy viharaiban a szentesi tűzoltók is segítséget nyújtottak Bács-Kiskun megyei kollégáiknak Kecskeméten. A tűzoltóság vonulási rendszere egy RST-vel van szabályozva, ami azt jelenti, hogy az események nagysága határozza meg, hogy milyen erőket vonnak be egy-egy történésnél. Ezek alapján Szentesről egy gépjárműfecskendővel két tűzoltó vonult ki, akik kivették a részüket a szivattyúzásokból és a károk felszámolásából.

Ha olyan nagyobb esemény vagy káreset történik amelyhez különleges felszereltség és kiképzett személyzet szükséges,gyakorlatilag az ország bármely területére kimennek a tűzoltók. Így belvizeknél, árvizeknél, nagyobb tűzeseteknél Szentesről akár a Dunántúlra, a Nyírségbe is vezényelhetnek ki tűzoltókat.

A szentesi tűzoltók speciális feladatokat is el tudnak végezni, mivel 11 személy rendelkezik búvárvizsgával és magasból mentésre is megvan a felszerelésük. Az alpintechnika nagyon hasznos amikor a helyszínt nem lehet létrával megközelíteni.

Az elmúlt évek eseményei, azok a vészhelyzetek amelyek már megközelítik a katasztrófahelyzetet nem csak elgondolkodtatták, hanem cselekvésre is késztették a helyi tűzoltókat. A szentesi kerületnek több, mint 40 km-es gátszakasza van, és a vizes idő alatt nem volt megnyugtató, hogy Miskolcon vannak Speciális Mentők, hiszen ők akkor a Felső-Tisza vidékén segítettek, és onnan nem lehetett elvezényelni őket. Innen jött az ötlet, hogy Szentesen is szükség van búvárokra, akik az ilyen esetekben segíteni tudnak.

A tűzoltóságnál jelenleg 11 fő rendelkezik búvárvizsgával. Ugyancsak a vízi munkát segíti Szentesen két motorcsónak, külön erre kiképzett személyzettel. Amikor a tűzoltóknak vidékre kell menniük a város védettsége természetesen biztosítva van. Az itt maradt állomány ugyanúgy alkalmas az intézkedésre. Előfordul, hogy mindkét kocsi helyszínen van, ilyenkor a szabadnapos állományt rendelik be.

A tűzoltóságon belül van egy riasztási és segítségnyújtási terv, amely tartalmazza, hogy melyik fokozathoz, milyen esetekben, melyik egységet kell riasztani.

Felszereltségében a Szentesi Tűzoltóság II. kategóriájú tűzoltóságnak számít, ami azt jelenti, hogy kormányrendelet határozza meg, hogy milyen típusú és hány darab gépjárműfecskendővel és technikával rendelkezzen.

A tűzoltók a valós mentések mellett versenyeken is megállják a helyüket. 1991 óta majd minden évben a szentesiek képviselték Csongrád megyét az országos versenyeken, - igen szép eredményekkel.
Mindent összevetve Szentes Város Tűzoltósága az ország 96 tűzoltósága közül az első tíz között szerepel, mind versenyeredményeit mind munkáját tekintve. Így a szentesi lakosok nyugodtak lehetnek, hiszen a helyi tűzoltók felkészültek és igazán elkötelezettek munkájuk iránt.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza