<<< Vissza

Rákóczi-emléktábla

2003. augusztus 8.

 
Szentesen a Szabadidős Sportklub kezdeményezte és a Civil Fórum támogatta azt az elképzelést, hogy emléktáblát készíttessenek a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc tiszteletére. A 300 évvel ezelőtti szabadságharc nyolc évig tartott, nagy tömegeket mozgatott meg és még a mai ember számára is nagy jelentősége és tekintélye van.

Az emléktábla állításának ötlete a sportklub alapszabályából adódik, amelyben benne van a magyarságtudatra, a hazaszeretetre, a nemzet történetének megismerésére való törekvés , különösen a fiatal generációval kapcsolatban.

Innen ered az ötlet, hogy emléktáblák, szobrok, emlékhelyek létesüljenek Szentesen és olyan utcanevek, tér- és épületnevek kerüljenek elfogadásra amelyek valóban a magyar történelem nagyjait idézik. Nem felkapott, pillanatnyilag divatban lévő, és kellő érték híján rövid idő alatt feledésbe merülő személyekről nevezzenek el utcákat, tereket, épületeket.

Szentesen számos példa van arra, hogy neves történelmi személyről nevezzenek el valamit.
Méltán viseli Rákóczi nevét a szentesi műszaki dandár, amely nevét Ercsiről hozta, amikor egyesítés során idekerült.
A Szabadidős Sportklub és a Civil Fórum önkéntesség alapján hozott létre egy emlékbizottságot Hojcsi Pál nyugdíjas igazgató vezetésével, amelyben főleg közéleti személyek a tagok. Az emléktábla készítéséhez magánszemélyek és vállalkozók adományaiból gyűjtik a pénzt. A lakosságnak is lehetősége van hozzájárulni a gyűjtéshez. A gyűjtőládák a Civil Fórum intézményeinél és a közintézményeknél is megtalálhatók.

A Rákóczi portréval díszített gránittáblát Máté István csongrádi szobrászmester és felesége készítette, az átadásra várhatóan szeptember utolsó napjaiban kerül sor. Az emléktábla a Rákóczi úti óvoda falára kerül majd. Máté István nevéhez fűződik a Kurca melletti világháborús emlékmű, és a vasútállomás melletti díszkút is. Az ünnepélyes avatáson részt vesz a II. Rákóczi Ferenc műszaki dandár díszőrsége, díszszakasza, lovasbandérium korhű ruhákban, a városi fúvószenekar és a városi énekkar is. Vendégeket várnak továbbá a Honvédelmi Minisztériumhoz közel álló intézményekből is.

A sportklub további terveiben szerepel az is, hogy az olimpia évében Papp László szentesi származású világbajnok és olimpiai második helyezett birkózóról neveznék el a sportcsarnokot. Létesítenének egy parkot is amely szintén a sportoló nevét viselné.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza