<<< Vissza

Mácsai Andrásék generációja

2003. augusztus 8.

 
Mácsi András, Mácsai József szíjgyártó és nyeregkészítő mester fia, édesapja Kossuth u. 31. sz. alatti házban lévő műhelyében kezdte a szakma tanulását, gyakorlását. A kisipar gazdasági, politikai vonalon való lehetetlenné tétele után 1950-ben Erdei, Sarkadi bognárok, Gálfi, Pászti, Lábas kovácsok, Mácsai, Kádár, Győri szíjgyártók és még sokan mások megalakították a Mezőgazdasági Kisipari Szövetkezetet a Kossuth u. 19. sz. alatti területen. Emlékezetesek ők, mert már kihalt szakmák képviselői voltak.

Az új szövetkezet tagjai a számukra szokatlan körülményekben is eredményesen dolgoztak, szakmunkásokat is képeztek, kikre a későbbiekben bátran támaszkodhattak. Néhány év múlva, 1956-ban Mácsai Andrást választották elnöküknek. A szövetkezet tagjai akkoriban nélkülözhetetlen és jó munkájukkal Szentesen és környékén nevet szereztek maguknak.

Mácsai Andrást lakókörzetének állampolgárai tanácstagnak választották 1965-ben, ezt a megtiszteltetést 1985-ig vállalta.

Elnöki munkaköre és tanácsi kötelezettsége mellett a tiszai strand megfelelő színvonalú kialakításának is elkötelezettje volt Bodrogi István, dr. Gyenes József, Pusztai József tanácstag társaival. A Tiszai Intéző Bizottság vezetőjévé választották 1965-ben. Az elért eredményeik: az ártéren az építeni szándékozóknak hatósági úton területeket adtak. Az építkezés előírásait meghatározták. A létesítményeket csatlakoztatták a villanyvezetékhez, melynek bevezetését is ők érték el. Ártéri víz-közkifolyók készültek. A strandhoz vezető ártéri földutat beton "sárközi" lapokkal fedték, nem háton kellett esőben a biciklit vinni. A bizottság munkáját sokan lelkesen és példásan segítették. Közülük Szatmári N. Bálint - honvédtörzstiszt, Plavetz Jenő építész, Rozgonyi Sándor, Pallagi Sándor lakatosok.

Ezért a kitartó munkájáért kapta meg 1971-ben a "Szentes Város Fejlesztéséért" emlékérmet, 1973-ban pedig "Szentes város fejlesztése érdekében kifejtett társadalmi munkájáért" oklevelet.

A Tiszát, homokos partját, kialakított otthonos környezetét, az ártér árnyas fáit a gyerekek, felnőttek megszerették. Sok embernek az arcán látszott íratlanul, amit dr. Csiky László harminc-egynéhány évvel ezelőtt mondott: "Jobban érzem itt magam, mint a Ligeti uszodában". Ezzel a véleménnyel jó néhány generáció ifjúkorom legszebb nyara nosztalgiáját idézi.

Mácsai Józsefet, a családalapítót a harmincas évek eleje óta ismerem, a közismert ember évtizedekkel ezelőtt elhunyt. Emberi nyomdokába lépő fia munkájával érdemeket szerzett.

Talán büszke lenne, hogy fia tevékenységével jelentősen hozzájárult városunk fejlődéséhez.

Kátai Ferenc


<<< Vissza