<<< Vissza

Ismét a harcsák vezetnek
Yamaha csónakmotor a szerencsésnek

2003. augusztus 1.

 
Harcsából harminckettő darab, süllőből tizenkettő, pontyból nyolc, márnából hat, csukából kettő - a Tisza jelölt halai közül ennyi esett a horgászok-halászok zsákmányául az idei év első felében. Mindez a Tisza-Maros Közhasznú Társaság által végzett, s immár harmadik éve folyó halmegjelölési program eredménye. A 2001. novemberében, a romániai cianidszennyezést követően kezdődött haljelölési programnak fő célkitűzése, hogy a szakemberek tudományos alapossággal elemezhessék a folyó egyes szakaszainak a halmegtartó képességét, a halak növekedési jellemzőit és vándorlási szokásait.

A kései jégveszte miatt idén csak áprilisban kezdtek szállingózni a haljelölési program szervezőjéhez, a Tisza-Szamos Kht.-hez a jelölt halakról szóló értesítések, de az eddig eltelt három hónapban már hatvan beszámoló érkezett. Kéttucatnyi levélből az is kiderült, hogy a tilalmi időre való tekintettel a jelölt halat - a hal hosszának és súlyának, valamint a jel számának feljegyzése után - visszaengedték a vízbe. Így van esély arra, hogy ezeket a halakat később ismét megfoghassák a szerencsések. (A tavalyi évben is volt egy Tiszacsegén telepített harcsa, amely kétszer is horogra került: először 2002. áprilisában a 448-as folyamkilométernél, majd egy jó hónappal később, 20 kilométerrel feljebb.)

Bár a visszafogott halak adatainak tudományos feldolgozása még folyik, az egyértelműnek tűnik az eddigiekből, hogy legnagyobb arányban tavaly is, idén is a harcsák estek zsákmányul a jelölt halak közül. A kihelyezett példányoknak majd egynegyede került már horogra vagy varsába. A szakemberek még nem találnak magyarázatot arra, hogy miért éppen a harcsák közül legnagyobb a visszafogás. Arról sem alakult még ki egyértelmű kép, hogy a Tisza halállománya mennyire heverte ki a két és fél évvel ezelőtt bekövetkezett cianidszennyezés kártételeit.

A Tisza- Szamos Kht. tovább folyó haljelölési programja segít a kérdések megválaszolásában. Ehhez kérik továbbra is a horgászok-halászok segítségét: aki narancssárga, vékony műanyag jellel jelölt halat fog, az a jel számát, a fogás helyét és a hal méreteit küldje vissza a Tisza-Szamos Kht. címére (Budapest, 1053. Magyar utca 36.) Az adatközlőknek nettó kétezer forint, és az Elnex Kft. által felajánlott horgászzsinór jár. Az év végén pedig az adatközlők között egy Yamaha csónakmotort sorsolnak ki.

Legközelebb ősszel telepítenek jelölt halakat a folyóba, Tiszafüreden, a Szabics kikötőnél.

- mé -


<<< Vissza