<<< Vissza

Tűzelhalás a kiskertekben!

2003. augusztus 1.

 
Szentes és környékén található kiskertekben is megjelent a tűzelhalás betegsége, mely az almatermésű gyümölcs és dísznövény fajokat veszélyezteti. Az almatermésűek tűzelhalás betegségét az "Erwinia amylovora" nevű baktérium okozza. Nevét onnan kapta, hogy a hajtásszáradással és elhalással járó tünetei leginkább a tűz okozta perzseléshez hasonlítanak.

A fertőző tűzelhalás az almát, a körtét, a galagonyát, a berkenyét, a madárbirset, a tűztövist és a japánbirset támadja meg. A csonthéjasokat azonban nem veszélyezteti. A betegség látványos tünete: a még meg nem fásodott hajtásvégek elbarnulása és pásztorbotszerű meghajlása. A termés mumifikálódik, de nem hullik le. A leghatékonyabb védekezési eljárás a megelőzés. Fontos, hogy csak növényegészségügyi hatóság által ellenőrzött helyről vásároljunk szaporítóanyagot, semmiképpen sem a piacon, és óvakodjunk a zugárusoktól is.

Ha mégis jelentkezett a betegség, a fertőzött részeket a fertőzés alatt 50 centiméterrel el kell távolítani, és el kell égetni, a használt szerszámokat pedig fertőtleníteni kell. A környező növényeket az előírásoknak megfelelően le kell permetezni. Aki elmulasztja a tűzelhalás elleni kötelező védekezést és bejelentést, az növényvédelmi bírságra is számíthat. A védekezés az egész megye területén kötelező.


<<< Vissza