<<< Vissza

Előítéletek nélkül
Milyenek az Erotikus Görények?

2003. augusztus 1.

 
Aki nem görény-fiú vagy görény-lány szemével nézi a világot, el sem hiszi, hogy a hírhedt állatkáknak létezik effajta tulajdonságuk is. Azok a srácok sem gondolták komolyan, akik erre ráirányították a figyelmet. A zenekar neve azonban (mert egy zenekarról van szó) azonnal rögzül az ember agyában! Ezzel a kétharmadában szentesi punkbanda (amelynek egy koncertjéről az egyik rockzenei lap már beszámolt) elérte a célját.

Meggyőződésem, hogy a punk sem külön "állatfaj" neve, hanem teljesen hétköznapi emberek alkotta réteg. Annyiban mások csak, hogy egy picit kritikusabban szemlélik a világot és más zenét kedvelnek, mint a nagy átlag. Horváth Attilával, Németh Rókussal és Török Imrével, vagyis az Erotikus Görényekkel erről is beszélgettem.

- A hetvenes évek végén, amikor elkezdődött a punkmozgalom Angliában, az a lázadás egyik szélsőséges kifejezési formája volt. Ez most is így van?

Horváth Attila: - Most ez inkább csak egyfajta, határozott vélemény-nyilvánítás.

Németh Rókus: - Már rég nem a lázadásról szól a dolog, ami azzal igazolható, hogy különféle irányzatok léteznek a punkok között. A külsődleges jegyek is, mint amilyen a taréj, egyre inkább eltűnnek. A mostani fiatalok az esetek hatvan százalékában csak divatból punkok.

- Szerintem a punk ma nem más, mint ellenkultúra a diszkóval szemben.

N. R.: - Így van! Az is volt mindig: a popzene iránti "szeretet" megnyilvánulása.

- Ezért választottátok ti is magatoknak ezt a zenét?

H. A.: - Inkább azért, mert a véleményünket a világról ebben a formában tudunk kinyilvánítani.

N. R.: - Ez a zene semmit nem változott. Ugyanott tart, mint amikor megfogott, tizenöt éves koromban.
Török Imre: - Én zeneileg eléggé nyílt vagyok, de ez áll hozzám legközelebb, az eljátszhatóság szempontjából is. A szövegek pedig elmondanak mindent, amit én fontosnak tartok.

- Mennyire vált ismertté a zenekar a létezése két és fél éve alatt?

N. R.: - Ha azt vesszük, hogy a kazettánkból 100-120 db elfogyott, és hogy a koncerteken mennyire indul be a közönség a zenénkre, elégedettek lehetünk. Az volt a legjobb, hogy jöttek le emberek Budapestről azért, hogy minket lássanak, aztán felmentek a színpadra és előadták két számunkat.

- Ismét beszűkült a városban a koncertezés lehetősége. Mi a véleményetek erről?

N. R.: - Egy-két embert mindig zavar, hogy száz jól érzi magát! Balhé sohasem volt, pedig már vagy húsz koncertet adtunk azon a bizonyos helyen. Már egymásnak ajánlották a nagy zenekarok Szentest. Megyeszékhelyeken és Pesten van annyi közönségük, mint itt. A megyében itt volt a legjobb hely!

- Állítólag néhány koncert után rongálások történtek a városban. Mit tudtok erről?

H. A.: - Erről mi is csak hallomásból értesültünk, de azt is hallottuk, hogy a diszkó környékén is megtörténtek ezek a bajok. Akkor sem az lenne a módja, hogy betiltják a koncertjeinket, inkább oda kellene figyelnie valakinek erre a jelenségre.

N. R.: - Ha elő is fordult rongálás, azt száz-százötven emberből kettő ha csinálja.

- Hamarosan elkészül a második lemezanyagotok. Mit kell tudnunk róla?

T. I.: - Kicsit magasabb szinten tudtuk felvenni, mint az elsőt. Ez stúdióban készült, Szentesen. Tíz szám van a cédén, és megpróbáljuk szinte önköltségi áron adni. A legtöbb számunk a pénzről szól, mert körülötte forog minden, de megírtuk a véleményünket a diszkóról épp úgy, mint az értelmetlen háborúkról.

N. R.: - Az utolsó számban pedig önmagunkat figuráztuk ki. Amíg eljut a dal a refrénig, furcsának hat, de a refrén mindent megmagyaráz.

Az Erotikus Görények legközelebb a Mindszenti Rockfesztiválon lépnek fel, augusztus 16-án. Címük: Szentes, Pf. 102.

Olasz Sándor


<<< Vissza