<<< Vissza

Egy világnap margójára

2003. augusztus 1.

 
Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja. Nem szeretnék senkit ismételni. Mégis azt gondolom, szükséges, ha máskor nem is, legalább ezen a napon végiggondolni, mit is jelent mindez a babának, és mit a mamának. Mindemellett jó néhány gyakorlati tudnivalót is megoszt az érintettekkel Móricz Jánosné védőnő.

- Mik a legfontosabb okok, amik miatt elengedhetetlen az anyatej a baba számára?

- Lényeges, hogy minden olyan ellenanyagot tartalmaz a tej, amilyen betegségeken túlesett az anya. Tehát amíg a kisbaba szopik, fejletlen immunrendszere ellenére is védett ezekkel szemben. Amellett, hogy egészségügyi szempontból mit jelent, érzelmileg is sokat ad a babának és a mamának is. A szoptatás olyan, rendkívül szoros lelki kapcsolatot is kialakít közöttük, ami egy életen keresztül végig kísérheti őket, befolyásolhatja viszonyukat. Ilyen szoros kapcsolat soha nem lesz a későbbiekben szülő és gyermeke között. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen egyre több kismama tudatosan, már a terhesség alatt készül a szoptatásra. Azt is le kell szögezni, hogy csak nagyon kis százalékban fordul elő betegség, egyéb testi vagy lelki probléma miatt teljes tejhiány. Nagyon fontos, hogy az anya akarjon szoptatni, mert a hormonális okok mellett van egy tudati alapja is a folyamatnak. Gyakori probléma, hogy a kismama elkeseredik, ha nincs szerinte megfelelő mennyiségű teje. Pozitív hozzáállás, pihenés, megfelelő táplálkozás mellett az esetek nagy részében megoldódik a gond. Higgyék el, az idegesség csak tovább rontja a helyzetet. A tej mennyisége, összetétele egyébként is a baba korával változik. Másra van szüksége egy újszülöttnek, s másra egy féléves babának. A védőnői szolgálat, a gyermekorvos mindig a mamák mögött áll, bármikor lehet őket hívni, biztosan segítenek. Jelenleg az a vezető szempont, hogy ha a mamának van elegendő teje, akkor a baba hathónapos koráig csak szopjon, másra, még egyéb folyadékra sincs szüksége. Kivétel talán az olyan rendkívül meleg időszak, mint amit mostanság tapasztaltunk.

- Hová lehet fordulni, ha mégis előáll az a helyzet, hogy az édesanya nem tudja, vagy a szükségesnél rövidebb ideig tudja szoptatni gyermekét?

- Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a város anyatejgyűjtő állomással rendelkezik. Itt nagyon magas szintű sterilitás mellett nagy szakértelemmel bánnak a beérkezett tejjel. Most még jobb a helyzet, hiszen már autóval is segítségükre lehetünk, ami begyűjti az általuk szállításra előkészített anyatejet. Külön öröm számunkra, hogy nagyon sok kismama vállalja az ezzel járó plusz nehézségeket, segítve így olyan babákon és mamákon, akiknél a természetes anyatejes táplálás nem megvalósítható. Ezt a segítséget a TB bizonyos mértékben finanszírozza is, hiszen literenként 1800 forintot fizetnek a tejért. Ahhoz, hogy a kismama anyatejet adhasson, egy vizsgálatsoron kell átesnie. (Mindez természetesen a táplálandó baba biztonságát szolgálja. Lehetőség szerint még arra is próbálunk figyelni, hogy egy baba mindig ugyanazon mama tejét kapja meg, biztosítva így a folyamatosságot. Természetesen a tej hordása teljesen ingyenes a gyermek meghatározott koráig. Az anyatejgyűjtőbe a baba nyolchónapos koráig lehet beszolgáltatni a tejet, s ugyanígy, kifelé is nyolchónapos korig támogatja a TB az anyatej mozgását. Összegezve elmondhatjuk tehát, hogy Szentesen nincs probléma az anyatej-szolgáltatással. Akinek szükséges, és igényli, kap is tejet.

Egy világnap közeledtével mit is fűzhetne az elmondottakhoz valaki, aki csak külső szemlélőként élhette át a csodát. Irigylem önöket, kedves kismamák, hogy a sok gond és nehézség mellett részük lehet ebben.


<<< Vissza