<<< Vissza

Népi játékokkal ismerkedtek a gyerekek

2003. augusztus 1.

 
A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület, Hankó Györgyné vezetésével harmadik alkalommal szervezett néptánc és játéktábort Szentesen. A "Ki játszik ilyet?" elnevezésű táborban az általános iskolás gyerekek megismerkedhettek a múlt század és századok táncaival és népi játékaival.

A kisgyermekek nagyon fogékonyak ezekre a zenékre és táncokra, mivel életükben még kevés ilyen kultúrával találkoztak. A felnőtteknél már nehezebb a helyzet, mert hajlamosak a már eddig megszokott dolgokhoz ragaszkodni. A harmadik alkalommal megrendezett táborban vannak visszatérők, és olyanok, akik iskolai szinten is részt vesznek a néptáncoktatásban. Jövőre mindenképpen előrelépés lenne, ha olyan tábort tudnának tartani, ahol életkor szerint megosztanák a gyerekeket.

Az idei táborban a néptánc elemek és a mozgásos játékok mellett a folklórnak a szájhagyomány útján terjedő vonatkozásait is megpróbálták megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel. A résztvevők népmeséket hallgattak és szólásokat is magyaráztak a négy nap alatt. A szólásokon keresztül felhívták a gyerekek figyelmét az általános emberi értékekre, és tulajdonságokra is. Olyan játékokat is játszottak, amelyek a szókincsüket és a találékonyságukat is fejlesztették.

A tánc és az ének mellett kézműves foglalkozásokat is tartottak a gyerekeknek. Minden nap más és más technikával ismerkedhettek meg a táborozók. Gyöngyfűzés, hajtogatás, sógyurmázás, "pókozás"(hurkapálcára tekert fonal). Igaz egy kis kudarcélmény is párosult ezekhez a programokhoz, mivel nem mindig volt idő befejezni a munkákat. Haza is lehetett vinni őket, de annak már nem olyan az íze. Ezekkel a foglalkozásokkal a régi fonók hangulatát próbálták felidézni a szervezők. Hankó Györgyné segítségére volt a táborban Nagy Istvánné, aki lelkiismeretesen és lelkesen foglalkozott a gyerekekkel.

Szeptemberben a kicsi gyerekeknek a Lajta László zeneiskola keretén belül folytatódik a néptánc oktatás, hetente kétszer 1 órára várják a táncolni szerető gyerekeket a Kiss Bálint utca 3 alá.
Hankó Györgyné a Zöldág Egyesület táncosaival szeretné folytatni amit már elkezdtek: sikeresen fellépni a város különböző rendezvényein.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza