<<< Vissza

Diákközélet itt és ott
Kapcsolatok épülnek a sankt augustini Jugendparlamenttel

2003. augusztus 1.

 
Az elmúlt hetekben a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) képviselőinek két alkalommal (előbb Németországban, majd Szentesen) nyílt alkalma arra, hogy megteremtsék egy hosszabb távú együttműködés alapjait a sankt augustini Jugendparlamenttel, a SZIDÖK ottani megfelelőjével. A találkozásokkal kapcsolatos részletekről Korom Páltól, a SZIDÖK mentorától és Baranyi Margit tanárnőtől, a SZIDÖK egyik felnőtt képviselőjétől érdeklődtem.

- Milyen előzményei voltak a "SZIDÖK-követek" sankt augustini kiutazásának?

Korom Pál: A múlt évben, amikor Szirbik Imre polgármester úr Sankt Augustinban járt, átadott nekem néhány német nyelvű anyagot, amelyből kiderült, hogy ott létezik egy diákparlament is, amellyel érdemes valamilyen kapcsolatot kiépíteni. A kapott tájékoztatók fordítása után, idén tavasszal tudomást szereztem arról, hogy hamarosan Sankt Augustinba utazik egy sportküldöttség, akikkel a SZIDÖK képviselői is kimehetnek. Így utazott ki június elején Baranyi Margit és Pataki Katalin, mint a SZIDŐK fiatal felnőtt képviselői.

- Hogyan ment a kapcsolatfelvétel Németországban?

Baranyi Margit: Először interneten keresztül vettem fel a kapcsolatot az ottani Diákparlament felnőtt vezetőjével, Klaus Engelsszel, aki nagyon kedvesen válaszolt a levelemre, és rögtön kaptunk is tőle egy időpontot, amikor a város polgármestere és más vezetői fogadni kívántak minket.

- Csak velük találkoztatok?

Baranyi Margit: Nem. A megérkezésünk után a Schmidt család - Brigitte és Werner - fogadtak bennünket. Ők meghatározó résztvevői a kapcsolatépítésnek, náluk is laktunk megható szeretettel körbevéve.
Egy grillpartyn nyílt lehetőségünk arra is, hogy megismerkedjünk a sankt augustini német-magyar baráti társaság tagjaival, illetve azokkal az emberekkel, akik segítenek nekünk a kapcsolatfelvételben. Itt beszélhettünk Marika Roitzheimmel, Sankt Augustin alpolgármesternőjével, akivel másnap egy nagyon kellemes napot töltöttünk el Bonnban. Így lehetőségünk nyílt arra is, hogy oldottabb környezetben beszélgessünk az ottani Diákparlamentről. Kedden pedig a polgármesteri hivatalban sor került a levélben megbeszélt találkozásra, amelyen az ottani diákpolgármester is részt vett, egy szimpatikus 16 éves srác.

- Hogyan fogadták a kezdeményezéseteket?

Baranyi Margit: Meglepte őket, hogy Szentesen is létezik diákönkormányzat, mivel erről még nem hallottak. Nagyon kedves és segítőkész volt mindenki. Rengeteg kérdést tettek fel. Különösen az érdekelte őket, hogy hogyan, milyen szabályok szerint működik a szentesi diákönkormányzat.

- Egy héttel később dr. Werner Schmidt a sankt augustini német-magyar baráti társaság képviselőjeként, felesége, Brigitte Schmidt pedig a sankt augustini polgármester helyetteseként érkezett Szentesre. Hogyan zajlott a velük való találkozás?

Korom Pál: A megérkezésük utáni napon volt egy egyeztető megbeszélés a Polgármesteri Hivatalban. Ennek az volt a feladata, hogy tisztázza, milyen fordulói lesznek az együttműködésnek az elkövetkező időszakban illetve hogy a továbbiakban hogyan bővíthető, fejleszthető a két város közötti kapcsolat. Ezen a találkozáson kezdettől részt vett Koromné Seri Anikó ifjúsági referens, illetve Baranyi Margit és Pataki Katalin. Én csak később kapcsolódtam be, mint a SZIDÖK mentorszervezetének, a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetségnek az elnöke.
A találkozáson kiderült, hogy rövidesen lesz egy kulturális fordulója a kapcsolatnak, nevezetesen az, hogy HMG-s drámai csoport utazik szeptemberben Sankt Augugustinba. Tisztázódott az is, hogy október hónapban tőlük érkeznek hozzánk vendégek egy közös programra, melynek egyik közös témája a drogprevenció lesz.
Ezt követően közösen felkerestük a VE-GA magyartési tábor központját, majd a szentesi tiszai strandot. Utána voltunk a repülőtéren is, ahol a Schmidt házaspár a sankt augustini repülőklub kapcsolatfelvételi szándékát közvetítette. Délután a szentesi Diák Pincébe is lejöttek, ahol végig részt vettek az alternatív játszóház aznap délutáni programjain.

- Hogy tetszett a vendégeknek a táborközpont és a Diák Pince?

Korom Pál: Meglepte őket a tábor színvonala, méretei, felszereltsége. Nem gondolták, hogy itt ilyen nagyságrendű intézmény működik, kifejezetten gyermek és ifjúsági kezelésben.

- A jövőbeni együttműködést illetően van már valamilyen konkrét elképzelés?

Korom Pál: Van. A javaslatunk lényege az, hogy csináljunk végig egy egyéves közös programot, amely során közelednének egymáshoz a szereplők és az elgondolások. A folyamatot egy nyári tábor zárná Magyartésen, ahol a résztvevők fele sankt augustini, fele szentesi lenne. Mi alapvetően kis tizenévesekre - 12-15 évesekre - gondoltunk.

- Milyen közös programjaik lennének a szentesi és a sankt augustini diákoknak az elkövetkező egy évben?

Korom Pál: Azt javasoltuk, hogy a SZIDÖK erre alkalmas hagyományos rendezvényei, pályázatai a mieinkkel párhuzamosan Sankt Augustinban is valósuljanak meg, és ezek eredményét cseréljük ki egymás között. Természetesen erre ők is megteszik saját javaslataikat.

- Egyéb tervek?

Korom Pál: Jó lenne, ha a két felnőtt képviselő szeptemberben ki tudna menni kifejezetten azzal a céllal, hogy ezt a jövő nyárig tartó közös programsort egyeztessék. Szeretnénk, ha kiderülne, mi az, ami elfogadható ezekből a sankt augustini diákoknak és mi az, amit ők javasolnak, hogy építsünk bele ebbe a folyamatba.
A gyerekek közötti konkrét csere megkezdését leghamarabb a tavaszi szünettől látjuk reálisnak.

Pataki Katalin


<<< Vissza