<<< Vissza

Díszpolgár

2003. augusztus 1.

 
Idén július 30-áig lehetett javaslatokat tenni a Díszpolgári címre valamint a "Szentes Városért" emlékérem kitüntetésekre. Az előkészületi bizottság javaslata alapján a képviselő-testület szeptemberi ülésén dönti el, hogy kik kapják az október 23-án ünnepélyes keretek között átadásra kerülő városi elismeréseket.

A Díszpolgári címet, és a "Városért" (ez 1992-ig a Szentes Város Fejlesztéséért nevet viselte) emlékérem kitüntetéseket 1974-ben adta át először a város vezetése az arra méltó állampolgároknak. A környező nagyobb településeken ekkor már létezett hasonló elismerés, és 29 évvel ezelőtt Szentes is meghozta azt a rendeletet, amely alapján az arra méltó személyek és kollektívák megkaphatják ezeket az elismeréseket.

A Díszpolgári címet olyan személyek kaphatják meg, akik maradandót tettek a városért, életművüket ismerik el a címmel. Így díszpolgári rangot kapott -többek között- Dr. Bugyi András kórházigazgató (1976), Dorogi Zsigmond újságíró, rádiószerkesztő(1988), és Dr. Szalva Péter biológus, növénynemesítő is. A Díszpolgári címmel a mindenkori polgármesteri fizetésének egy havi összege is jár, az így megválasztott személyek ingyenesen látogathatják a közintézményeket, meghívást kapnak a testületi ülésekre, és haláluk után - ha család elfogadja- díszsírt is biztosít az önkormányzat.

Emlékplakett és díszoklevél természetesen a Díszpolgári cím és a Városért emlékérem mellé is jár.
A "Szentes Városért" emlékérmet olyan magánszemélyek és kollektívák kaphatják meg, akik jelentős dolgot tettek a városért, vagy kimagasló szakmai eredménnyel rendelkeznek. Városért emlékéremmel büszkékedhet Bese László fazekasmester, Barta László nyugdíjas levéltárigazgató és a Szentesi Motorgarázs is. 1992 óta ezt a címet csak hatan kaphatják meg évente. Korábban ez a szám nem volt szabályozva, de a társadalmi munka elismeréseként a rangját kívánták emelni a maximálással és az ezzel járó pénzjutalommal.

A lakosságnak minden évben lehetősége van javaslatok beadására, hogy kik kapják meg az elismeréseket. A javaslatok egy 6 tagú - a város köztiszteletben álló személyeiből alakult- előkészítő bizottsághoz kerülnek, akik véleményezik és rangsorolják az ajánlatokat, amelyek alapján a képviselő-testület hozza meg a végső döntést.
Idén 23 szervezet és 3 szervezet adott be javaslatokat. Az egy Díszpolgári , és hat "Szentes Városért" címet - mint minden évben- október 23-án ünnepi ülés keretein belül adják át.


<<< Vissza