<<< Vissza

Egyenrangú leányvállalat
A Legrand Kontavill Részvénytársaság

2003. augusztus 1.

 
Francois Grappote, a Legrand vállalatcsoport elnöke harmadik alkalommal járt Szentesen. Először '93. januárjában, amikor a Legrand cég megvette a Kontavill részvényeit. Az öt évvel ezelőtti ('98. januári) látogatását idén júliusban követte a harmadik találkozás szentesi kollégáival.

Ez a tizedik év, amit a Legrand csoportban töltünk el, jegyezte meg Horváth István vezérigazgató. Aki érdeklődésünkre elmondta, forgalmuk a kezdeti 1 milliárd forintról várhatóan 7 milliárd forint fölé emelkedik az idén. A cég tíz esztendő alatt egy teljes átalakuláson ment át, mintegy 7 milliárd forintos beruházást hajtottak végre. A gyár kívül-belül átalakult, kínálatában, működésében egy óriási modernizáción, fejlődésen ment keresztül.

Mit mutatnak a számok? Az egy főre eső árbevétel a hétszeresére növekedett, és az egy fő által előállított termékeknek a mennyisége is több mint két és félszerese ma már a korábbiaknak. A számadatoknál maradva ezer termék előállítására fordított idő (gépi, kézi) a felére csökkent. Mindközben folyamatosan nyereségesek voltak, kivéve '99-et, amikor a már említett beruházást végezték el.

Ezzel a Legrand csoportban teljesen egyenrangú leányvállalattá váltunk, jegyezte meg a vezérigazgató, majd elmondta, a cégnek nagyon jó pozíciói vannak a jövőt illetően. Az export növelését szemmel tartva több munkaátcsoportosítás várható. Exportban a tavaly előtti évben haladták meg a 2 milliárd forintot. Ebben az évben 3, jövőre 4 milliárd forintra tervezik az exportot. A dinamikus növekedés azt mutatja, hogy sokkalta gyorsabban fejlődnek, mint a magyar gazdaság. Belföldön erre az évre 4,5-4,8 milliárd forintnyi árbevételre számítunk. E tekintetben főleg az első negyedév volt nagyon rossz. Az építőipar nehéz helyzete azt eredményezte, hogy közel tíz százalékkal kevesebbet teljesített, mint tavaly. Júniusban nekilendült az értékesítés, bíznak abban, hogy az őszi szezon szokásosan jobb lesz majd.

- Jelentős termékstruktúra átalakítást hajtottunk végre, a 80-as években vagy kissé később kezdett termékeink gyártása lassan befejeződik, helyettük jönnek az új családtagok, melyek egy részét már forgalmazzuk. Egyikük-másikuk fejlesztésében, mérnökeink révén mi is közreműködtünk. 2004-re a Legrand Kontavill Rt.-nek gyakorlatilag négyéves korú gyártmánycsaládjai lesznek - mondta Horváth István, majd még hozzátette:

- Az uniós csatlakozás számunkra már nem jelent különösebb gondot. Tíz év óta a Legrand csoportban dolgozunk, termékeink európai minőségű gyártmányok, a szigorú vizsgálatoknak megfeleltek eddig is. Ott vagyunk a nemzetközi munkacsapatokban, közös a dolgunk azok tartalmában, belsőségeiben, teljesítményeiben egyaránt.

L.J.


<<< Vissza