<<< Vissza

Madarak fészkei, házai

2003. július 25.

 
Mátrafüred: Muzsa-kilátó, Ördög-, és Csepegő-források, mátraházi turista utak közötti erdős térség, 1987. október, erdész iskolások rudakkal a fák ágaira 5-6 méter magasságban madárodúkat aggattak. A széljárás szerint lebegtek. Levehetők, megfigyelhetők, tisztításuk, karbantartásuk egyszerűbbnek tűnik, mint a rögzítetteké.

Repkedő madarakat 1996-ban is megnyugtató volt látni. Az újszegedi ligetben a fák törzseire különböző lyuk nagyságú, égtájak felé rögzített madárházikókat láthattunk 2003-ban. Milyen madarak élnek bennük? A szakemberek bizonyára választ tudnak adni. Ha a rejtőzködő madaraink természetes életén változtatni szándékozunk, megfontoltan tegyük. Életük, létük felbecsülhetetlen érték. Fogyatkoznak..., a házi verebek is. Sánta-Takács Sándor ökológus 2003-ban a Madarak Fák Világnapján figyelmeztet. "A nyugati országokban még a verebeket is védetté kellett nyilvánítani."

Három évtizede az énekesmadaraknak odút készítettem, fára rögzítettem, a cinkék befészkeltek, néhányszor költöttek. A házi verebek összesereglettek, így a kis énekesmadarak elrepültek nyugodtabb környezetbe. A feketerigók fák ágaira rakott fészkeit a gerlék szétdobálták, helyére - közelébe néhány gallyból raknak fészket. Ha a madarak életének szakértői az odúkat jó megoldásnak tartják, készíthetnénk Szentes ligetének, parkjainak fáira. Egyedi tapasztalatot vázolok: B. A. szentesi családi házának téglakerítésébe tágas levélszekrényt épített. Cinkepár észrevette azt is, hogy abba ritkán csúszik levél. Befészkeltek.

A tulajdonos madárszerető ember, a szekrényt kettéválasztotta. A vendégek költöttek éveken át. A rejtőzködő madarak életvitelét megismerni nem könnyű.Úgy véljük jót teszünk madaraink állandó etetésével. A Kurca nádas szakaszában élő vadkacsákat a kórház betegei, látogatói magukénak tartják. Etetik, súlyuk gyarapodik, szelídek, a gyepen napoznak. Ugyanezt tapasztaltam - 10 éve - Balatonfüreden. A kosarakból a kenyér mindig elfogyott. A madarakat szerető emberek kivitték a Balaton partra.

Falatonként dobálták a sirályoknak, ők a levegőben elkapták. Vadkacsák, hattyúk erősebbjei a víz felszínén igyekeztek a kenyeret bekapni. Elhíztak! Estefelé a vízről nehezen bírtak felemelkedni, majd elrepültek Siófok felé a nádasokba. A sirályok a kórház körüli fákon tanyáztak. A kórház konyhájának vezetése hangsúlyozta "a kenyeret nem sajnálják, de a madarak etetésre várnak, elszoknak a természetes életüktől." A figyelmeztetésnek foganatja nem volt.

A természetes élelemszerzésük figyelemre érdemes. A víz alá való lebukásukat addig ismételték, amíg a begyük megtelt, természetes élelemmel, majd a kövekre, fák ágaira ültek, néztek a Balaton felé. Térségünkben ezt a Kurca, Tisza felé tehetik.

Kátai Ferenc


<<< Vissza