<<< Vissza

Kung-fu csukott szemmel

2003. július 25.

 
A korábban tanultak felfrissítése mellett az a nem titkolt cél vezérelte Berezvai Istvánt, hogy kung-fu edzéseire új tanítványokat toborozzon a régiek mellé. A Zöldág Egyesület egyhetes edzőtáborában a rutinosabbak is tanulhattak újat.

Az edzéseken gyakorolt stílus a Free Fighting Kung-Fu elnevezést kapta Berezvai Istvántól. A magát nem mesternek, inkább tanítónak valló fiatalember tanult és máig tanul, akitől csak tud, olykor nagymesterektől is. A legkülönbözőbb keleti harcművészeti irányzatokból leste el az európai ember számára leginkább megfelelő elemeket, s ezeket fűzte önálló rendszerré. Mindehhez sajátos életfilozófiát is megfogalmazott, ugyanis, mint elárulta, sokat filozofál.

Ezt a szellemiséget is igyekszik átplántálni tanítványaiba, vagyis, hogy önmagunk megismeréséhez a belső nyugalom elérése vezet. Ha az ember meg tud békélni magával, már nem hajtja a felesleges bizonyításvány, s ellenségből is kevesebbet tudhat majd maga körül. Mindebből az egy hét során egy kezdő tanítvány persze még csak azt láthatja, hogy mennyi munka van emögött, míg ezt eléri.

Ami a technikai repertoárt illeti, egy hét alatt egy hónap anyagát adta le Berezvai Pisti, egyik legrutinosabb tanítványa, Szilágyi Gábor segítségével. Újra átvették az alapokat az új jelentkezők miatt, de sor került olyan gyakorlásokra is, melyek a haladóknak szintén megpróbáltatást jelentettek. Jellemzően a hosszú botokkal végzett formagyakorlatok bizonyultak a legnehezebbnek. Ebben a "műfajban" nem feltétlenül a haladók voltak az ügyesebbek. Pisti tizenöt éves húgán, Kuczora Eszteren is kifogott kissé a botozás, pedig lassan két éve jár le edzésre, ám ez neki is újdonság volt. Azért tudnak tőle tanulni a fiúk, árulta el büszkén.

A napi két edzés változatos programjában szerepeltek olyan készségfejlesztő feladatok, melyeket bizonyos idő után már csukott szemmel is gyakoroltak. Gyakorta utóedzésre is elhagyták a Kiss Bálint utcai edzőtermet. A kérdésre, - melyet véletlenül sem a tanítványai tettek fel - hogy nem túlzott-e ez a fizikai terhelés, Pisti nemleges választ adott. Nem célja a tanítványok túlterhelése, ellenben tud meríteni saját élményeiből, amikor a korábbi mesterei őt egyáltalán nem kímélték, s annak hasznosságát most oktatóként megkérdőjelezi.
Bár az előzetes jelentkezések alapján több résztvevőre számított Pisti, azt elégedetten állapította meg, hogy mindenki becsülettel kitartott.

Darók József


<<< Vissza