<<< Vissza

Tűzgyújtási tilalom
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása

2003. július 25.

 
Az egész ország területén hosszú idő óta tapasztalható rendkívül aszályos időjárásra való tekintettel a minisztérium megerősíti, hogy a 2003. április 18-án az erdőkre elrendelt általános tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben van. A tilalom értelmében tilos a tűzgyújtás az erdőkben, az erdőterületek határától számított 200 méteren belüli területen, valamint a kijelölt tűzrakó helyen.

A fokozott tűzveszélyre való tekintettel, kérjük az erdőgazdálkodókat, hogy - az érvényben lévő jogszabályok alapján - saját területükön tegyenek meg minden szükséges technikai, szervezési intézkedést a további erdei tűzesetek megelőzése érdekében.

Ezúton is tájékoztatjuk a mezőgazdasági gazdálkodókat, hogy a levegő védelmével kapcsolatos egyes jogszabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet értelmében 2001. évtől tilos a lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetéssel történő megsemmisítése.

Felhívjuk továbbá a kiskerttulajdonosok és a hétvégi telektulajdonosok figyelmét, hogy a gyomégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a kiszáradt aljnövényzet rendkívül gyúlékony és a gyorsan haladó tűz könnyen elérheti az erdőt vagy a lakott területeket.

Kérjük a közúton és vasúton utazókat, hogy égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti "kis tüzek" eloltásán túlmenően az, hogy arról haladéktalanul értesíteni kell az illetékes tűzoltóságot, a polgármesteri hivatalt és a terület tulajdonosát.


<<< Vissza