<<< Vissza

Az igazgató visszatért

2003. július 25.

 
Mint ismeretes, Kruzslicz Pált június 1-jével 5 évre megbízták a Művelődési Központ igazgatói teendőinek ellátásával. A kulturális intézmény régi-új vezetője így vall munkájáról:

- A Szentesi Életet két évig szerkesztettem, akik ismernek, tudják, valamikor főállásban már dolgoztam ott. Nem volt az nekem idegen terület. Mostanában gyakran megkérdezik tőlem: megint pályát módosítok? Valójában nem, mert életemben hatszor változtattam úgy, hogy újságíróként kezdtem, majd voltam művelődésszervező, aztán ismét újságíró lettem, mígnem visszamentem igazgatóhelyettesnek a Művelődési Központba, onnan eljöttem a rádióhoz, és most visszapályáztam a kulturális intézményhez. Valójában vissza-visszatérő stációk ezek, ha úgy tetszik, két nagy körben mozognak a váltások - mondja az igazgató.

- Könnyű, esetleg nehéz döntések voltak ezek a váltások?

- Nehezen vállaltam el a Szentesi Életet, közben ott volt nekem a rádió, ahol stúdióvezetőként dolgoztam. Azért reménykedem, hogy nem ártottam a lapnak. Sőt! Nyolc oldal lett a korábbi hatoldalas hetilapból, kapott egy kis kék színt is, sajnos többre az anyagiak miatt nem futotta. Vidovics Ferenc fotóival képesebb, látványosabb lett az újság.

- Szóbeszéd tárgya volt, hogy ebben a formában megszűnik, esetleg átalakul a lap.

- Eredménynek tartom azt is, hogy az újság megmaradt Szentesnek. Sok más településen átalakulnak, megváltoznak, mi több, megszűnnek a helyi újságok. Szentesen nemcsak erkölcsi, anyagi támogatást is kap a lap, így nemhogy visszafejlődött, inkább bővülhetett. Akik emlékeznek a történetre, tudják, ezt az újságot egyszer már burkolt politikai okok miatt, papírhiányra hivatkozva megszűntették. De olyan rendkívül nagy volt a város lakóinak ellenállása, hogy a lapkiadó féléves szünet után kénytelen volt újraindítani a Szentesi Életet. Remélem, hogy az elkövetkező 35 évben is így lesz. Megváltozott munkakörömre hivatkozva arra kértem Szirbik Imre polgármestert, hogy mentsen föl megbízatásom alól a lapnál. Ez július 1-jével megtörtént. Azóta nem én szerkesztem az újságot, remélem azért egy-két írás kapcsán majd találkozom az olvasókkal.

- Másik munkahelye a Rádió Szentes. Onnan miként vált meg?

- A kezdetektől fogva ott voltam, igazából én találtam ki, hogy legyen városi rádió. Tíz-tizenkét évvel ezelőtt kezdtük el szervezni, a rendszerváltás előtt, az ügyet támogató városvezetés mellett. A Rádió Szentes 8 évvel ezelőtt, július 1-jén szólalt meg. A médiatörvény kötelezővé tette gazdasági társasággá való alakulását, s 13 évi igazgatói munkám után elköszöntem a Művelődési Központtól, s lettem ügyvezető stúdióvezető. Pályázat útján öt évvel ezelőtt bíztak meg a feladattal, mostanra az gyakorlatilag lejárt. Nem kívántam tovább így rádiózni. De hát azóta is készítettem már egy-két műsort, s remélem erre a későbbiekben is lesz alkalom. Hiszem, színvonalas, kiegyensúlyozott programot sikerült a rádióban megvalósítani. Lelkes, jó csapat dolgozik ott, értik a dolgukat.

- Június 1-jétől a Művelődési Központ igazgatója. Pályázat útján bízták meg. Mit vállalt régi-új munkahelyén?

- Van néhány jó elképzelésem. Nem kívánok gyökeresen mindent megváltoztatni. Pár új dolgot azért én is szeretnék belevinni a munkába. Azt szoktam mondani, ha valahol megjelenik egy vezető, s egy fél év, akár egy éven belül nem teszi le a kezenyomát, akkor kár volt hozzáfognia. A színvonalas dolgok, melyek eddig is jól mentek, természetesen továbbra is megmaradnak.

- A Művelődési Központ Dél-Alföld egyik legnagyobb művelődési intézménye... - Így van. Hozzátartozik a Művelődési és Ifjúsági Ház, a Tóth József Színházterem, a városi galéria, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház, a magyartési klubkönyvtár és az Őze Lajos Filmszínház. Viszonylag jól felszerelt, anyagilag is ellátott intézményről beszélhetünk. Szeretnénk még jobban nyitni a város, a város polgárai felé. A legnagyobb probléma talán a magyartési klubkönyvtár, egy része működik, valójában a teljes felújítását meg kell oldani. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban is ilyen természetű munka vár ránk, ott komolyabb műszaki problémák vannak. A mozinál a hangosítást mindenképpen meg kell oldani. Tehát van feladat bőven, ha meg akarunk felelni az elvárásoknak, tenni kell érte.

L. J.


<<< Vissza