<<< Vissza

Különválogatva

2003. július 25.

 
Szentesen néhány héten belül megvalósul a szelektív hulladékgyűjtés - erről adott tájékoztatást Kiss Ferenc, a Szentesi Városellátó Intézmény Hulladékgazdálkodási Csoportjának vezetője.

A város területén három úgynevezett hulladéksziget kerül kialakításra. Egy a kertvárosban az ÁBC mellett, egy az Apponyi téren, a harmadik pedig a Klauzál utca elején. Ezeken a területeken három különböző színű konténert helyeznek el, felirattal ellátva. Ezekbe lehet elhelyezni az üveg és fém, a műanyag és a papír hulladékot.

Hagyományos szemétszállító autó fogja ezeket külön-külön elszállítani egy átmeneti tárolóhelyre, ahol szétválogatják a konténerek tartalmát, hogy csak az adott jellegű hulladék maradjon egy-egy területen. Ezeket pedig kellő mennyiség esetén elszállítják további feldolgozásra. Ez némi kis bevételt is jelent, de az a leglényegesebb, hogy nem kerülnek olyan anyagok végleges kidobásra, amelyek még hasznosíthatók valamire. A környezetszennyezés szempontjából sem mindegy, hogy mi kerül a szeméttelepre.

A berki szemétlerakó telep még várhatóan 10 évig tudja befogadni a település hulladékait, ezt követően újabb depónia építése válik szükségessé. A jelenlegi telepet két méternyi töltés veszi körül, erre még felfelé tíz méter magasságú szemetet lehet hordani. Ha elérte ezt a mennyiséget, akkor lefedik és a helyén majd egy szép zöld domb lesz látható.

Az elmúlt évben uniós pénzből végeztek egy felmérést az országban, amelyben több mint négyezer hulladéklerakó telepet vizsgáltak meg. Újakat és régieket egyaránt. Szentesről mindkét telep részt vett a felmérésben. A szentesi telep a műszaki kiépítettséget tekintve benne van az első negyvenben, annak ellenére is, hogy teljes mértékben nem felel meg a mai követelményeknek.

A fejlesztéseket tekintve, a közeljövőben tervezik a településen egy komposztáló telep kiépítését, amellyel külön tudnák kezelni a biológiai hulladékot. Ennek azért lenne nagy jelentősége, mert az ilyen típusú hulladék a jelenlegi hulladékmennyiség 20-25 százalékát is eléri. Ezzel a szétválogatással csökkenthető lenne a mostani mennyiség, helyet lehetne megtakarítani a jelenlegi lerakóban. A biológiai hulladék komposztálásával pedig értékes komposzt keletkezne.

A terv része az is, hogy még négy hulladékszigetet alakítsanak ki a városban.
Az elképzelések megvalósítására pályázatot adott be a Szentesi Városellátó Intézmény Hulladékgazdálkodási Csoportja. Az elbírálás a hónap végére várható.

T. E.


<<< Vissza