<<< Vissza

Fejlesztés, kiajánlás
A város idegenforgalma

2003. július 25.

 

A július 16-ai rádiós fogadóóra vendége Boros Szilvia volt, Szentes város Önkormányzatának idegenforgalmi referense, aki a város turisztikai helyzetéről tájékoztatta a hallgatókat. Mint megtudhattuk az idegenforgalmi referens legfőbb feladatai közé tartozik a rendezvényszervezés kiemelten a városi karnevál, a turisztikai pályázatok készítése, a város és a programmenedzselés, a vendégek fogadása és a programösszeállítás. Az idegenforgalmi referens feladata nem szezonális munka, ugyanis a pályázatok nagy részének kiírása tavasszal és ősszel történik. Ilyenkor folyik a karnevál szervezése, és a Hungexpo utazási kállításai is.

A város számos marketingeszközzel is rendelkezik. Több prospektus és szórólap áll az érdeklődők rendelkezésére, melyekhez hozzá lehet jutni a strandon, a Polgármesteri Hivatalban és a görög saroknál található utazási irodában is - természetesen - ingyenesen.

Ezekkel a prospektusokkal népszerűsítik a várost különböző kiállításokon, nagykövetségekre és a testvérvárosokba juttatják el őket. Ezek a prospektusok általában háromnyelvűek, így a külföldi turisták is könnyedén eligazodhatnak rajtuk.

Az egyik ilyen - a várost reklámozó - kiadvány a "Városkalauz", amely a Public City kiadásában, immáron ötödik alkalommal jelent meg. A Városkalauz főleg gazdasági jellegű tudnivalókat tartalmaz, de helyet kaptak benne a kulturális és építészeti látnivalók és az éves aktuális program is.

A Szentes és térsége idegenforgalmi kalauza kifejezetten turisztikai kézikönyv, amely a város történetét , kultúráját, építészeti emlékeit ismerteti.

Szintén a várost és környékét mutatja be Barangolások címmel az a prospektus, amelyben a programajánlatokkal kapcsolatban konkrét elérhetőségeket is találhatnak a kíváncsi látogatók. A szentesi szálláshelyeken, éttermeken kívül a környező települések szállásait, éttermeit és látnivalóit is felsorolja.

Dr. Both Péter képeivel illusztrálva, az ökoturizmus évében, 2001-ben jelent meg az az ökoturisztikai kiadvány, amely a kenuhoz, kerékpárhoz és a lovagláshoz köti a programokat.

Látnivalók és látogatók is bőven akadnak Szentesen, akikkel-természetesen- nem mindig kerül kapcsolatba a hivatallal. Ha azonban mégis, a programösszeállítás függ a vendégek érdeklődési körétől, a korától és attól is, hogy milyen minőségben látogattak a városba. Kellemes kikapcsolódást jelenthet a Körös-torok, a csongrádi Borház vagy a nagymágocsi Károlyi-kastély. Ellátogathatnak Ópusztaszerre, Szegedre, de fogatozhatnak és kenuzhatnak is az idelátogatók.

Az utóbbi években számos nagyrendezvénynek is helyt adott a város. A Szentesi önkormányzatnak - ugyanúgy, mint számos más városnak is - döntenie kellett, hogy ezek közül melyiket részesíti előnyben, amelynek a jövőben regionális vonzáskört is biztosítanak. Több nagy rendezvény van , amely alkalmas lenne a továbbfejlesztésre és bővítésre. Például a Télbúcsúztató-tavaszköszöntő karnevál, amely a tél végének legnagyobb eseménye. Szintén figyelmet érdemel az április 30-ai majális, ami évek óta változatos témákkal várja a szépszámú vendégsereget.
A Tisza-parti nyitópartit ugyan nem a hivatal szervezi, de az idei 10 ezer fős látogatószám igazán a nagyrendezvények közé emeli ezt az eseményt is.

A testvérvárosok kulturális fesztiválját ugyan élénk érdeklődés kíséri, azonban ezen rendezvény megszervezését csak kétévente tudja vállalni a város.

Szentes az utóbbi időben jónéhány pályázatot adott be a Megyei Területfejlesztési Tanácshoz, a Gazdasági Minisztériumhoz és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. Ezek a pályázatok a Széchenyi-tervnek köszönhetően, a strandfelújítás kapcsán vettek nagy lendületet. Pályázatot adtak be a strand területén szauna és pezsgőfürdő kialakítására- az 50 m-es medence mellett a napozóterasz átalakításával. A beruházás 16 millió forintba kerül, amelynek felére pályáznak.

Ugyancsak pályázat segítségével tervezik megvalósítani a Gyógyfürdő gyógyászati fejlesztését is. Időszerűvé vált a körmedence burkolatának javítása, a medencék hidraulikai kialakítása és a szénsavas medence cseréje is.
A strand területén igen nagy volumenű fejlesztésre készül a város. Egyelőre még csak a tervezésre készült pályázat a strand mögötti 20 ha-os terület beépítésére. A területen egy 4 csillagos wellness centrum megvalósítását tervezik.

A Petőfi Szálló felújítására és egy fedett uszoda építésére pénzt ugyan nem lehet nyerni, de a pályázatok kedvező elbírálása esetén szakértői segítségnyújtásra számíthat a város.

Az itt említetteken kívül még számos más pályázatot adott már be az önkormányzat, néhány pedig még kidolgozás alatt áll, amelyekkel a térség szebbé és fejlettebbé tételét szeretnék elérni.

Szentesnek kitörési lehetőséget jelent a sportturizmus és a wellness szolgáltatások fejlesztése. A cél, hogy minél több vendég, minél több programot és kellemes kikapcsolódást találjon itt, és minél tovább maradjon Szentesen.

K. A.


<<< Vissza