<<< Vissza

Értük szólunk

2003. július 25.

 
A három Somogy megyei kismama pereskedése után futótűzként terjedt a hír : visszamenőleg is jár a 6700 forintos jövedelempótlék. Ezen apropóból tartottak fórumot július 16-án Szentesen. A fórum vendége volt dr. Radovics Csilla a somogyi kismamák képviselője. A tájékoztatóra több, mint 500-an voltak kíváncsiak. Hogy miről is van szó? Valakik, valamiért elfelejtették kifizetni a kismamáknak - és a babáknak- a nekik járó összeget. Az évekig szőnyeg alá söpört ügyre figyelt fel a fiatal ügyvédnő.

És , hogy ki is járt ezzel a legjobban? Igen jó kérdés, de sajnos bizonytalan rá a válasz. Természetesen mindenki a másikra mutogat, őt hibáztatva a "feledékenységéért".

Pedighát mire kellene költenünk, ha nem arra, hogy Ők - a jövő nemzedéke -minél könnyebben és minél jobb körülmények között nevelkedjen. Igaz, az a 6700 forint nem világmegváltó összeg, de sok családnak az a néhány ezer forint is rengeteget jelenthet.

És erre kellett volna odafigyelni valakinek (valakiknek)! Már akkor '96-ban, és azóta is! De mégsem tették meg.
S, hogy miért nem? Ez ismét egy félig nyitott kérdés marad. Egy hétköznapi ember erre valószínűleg csak annyit mondana - kissé cinikusan - : Másra kellett!
És valóban. Azokról feledkeztek meg - a szó szoros értelmében akikről egy pillanatra sem szabadna, még csak véletlenül sem.

De talán vegyünk egy pozitív oldalt is. Hány ezer - a fentihez hasonló - kisgyermek biztosan megkapja az elfeledett jövedelempótlékot. Lesz akinek ez több százezer forintot jelent, főleg ha nem csak egy kisgyermek van a családban. Biztosan mindenkinek jól fog jönni ez az egyszeri nagyobb összeg. Ebből a szempontból tehát még akár jónak is mondhatjuk ezt az egész ügyet.

Már csak egyetlen kérdés maradt. Vajon hány ehhez hasonló elfeledett rendelet porosodik még a hivatali íróasztalok legrejtettebb fiókjaiban?

K. A.


<<< Vissza