<<< Vissza

Kényelmesebb katonaélet

2003. július 25.

 
Ünnepélyes keretek között adták át a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár szerződéses állománya részére a laktanya egyik teljesen felújított és átalakított épületét.

A felújított épületen avatáson részt vett Csák Gábor mérnök ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Ingatlankezelési Hivatalának főigazgatója és Győrössy Ferenc vezérőrnagy, a Magyar Honvédség szárazföldi erőinek parancsnoka.

Az átadott 155 férőhelyes " katona-lak" már 70 éves múltra tekint vissza. Annak idején az 1930-as években kezdték el belakni a laktanyát. Az említett épület akkoriban a II. Lovasezred szállásaként szolgált.

A munkálatok az idén kezdődtek, és a falakon kívül szinte mindent kicseréltek , felújítottak az épületen. A három szint mindegyikén találhatóak ügyeleti helyiségek, füst és tűzjelző készülékek, és természetesen katonás renddel berendezett 3-4 ágyas szobák.

Mivel egyre több nő szánja rá magát a hivatásra, így az épületben külön női részleg is kialakításra került. A laktanyában jelenleg 40-50 hölgy szolgál , többnyire egészségügyi, munkavédelmi, tiszti vagy tiszthelyettesi beosztásban. - tudtuk meg Kovács István ezredestől, az dandár megbízott parancsnokától.

Győrössy Ferenc vezérőrnagy szerint az új rész teljesen megfelel a mai kor követelményeinek, és adott benne minden olyan körülmény amely a nyugodt pihenéshez és szolgálathoz szükséges. A 423 millió forintból átalakított épületet már hétfőn birtokba vehetik a szerződéses állomány katonái.

Az országban - a laktanyák felújítási programjának keretében - számos helyen adtak - és adnak át új és felújított építményeket. Ezen program részeként újítják fel a hódmezővásárhelyi laktanyát is - tudhattuk meg Győrössy vezérőrnagytól.

A szentesi laktanya helyzete néhány évvel elelőtt még elég labilis volt, mára viszont a műszaki fegyverzet központjává vált. A dandár katonái már számtalanszor bizonyították elhivatottságukat és rátermettségüket hivatásuk iránt. Ők építették meg tavasszal az "Európa hidat", amely egy kis időre összekapcsolta Pest és Buda partjait. Most az iraki kontingens egy részét is a szentesiek adják. A laktanyában létrehozott "Tisza" nevű, katasztrófavédelemre kiképzett csoport a tiszai árvizeknél segítette és szükség esetén segíti a bajba jutottakat.

Magyarországon egyre vonzóbbá válik a katonai szolgálat, , a hadsereg jelenlegi létszámának 80 százaléka , mintegy 3500 fő a hivatásos szolgálatot teljesítő katona, 2005-re pedig a teljes állományt a szerződésesek adják. Természetesen a sereg folyamatosan várja az olyan főleg villany, víz, és ács szakmához értő fiatalokat, akik kedvet és elhivatottságot éreznek ahhoz, hogy angyalbőrbe bújjanak. A jó munkakörülmények mellett illetményt és két éven belül külföldi munkát is tud biztosítani a honvédség.

K. A.


<<< Vissza