<<< Vissza

Közös pályázat
Tervek a Kiss Bálint utcában

2003. július 25.

 
Távlati tervekről beszél Kovách Péter református lelkész. Mint mondja, az egyházközség és az önkormányzat közösen kívánja benyújtani uniós pályázatát a nagytemplom teljes felújítására. De más elképzelések is foglalkoztatják őket, ami valahogyan az egyházzal is összefügg.

Az egész, meséli, lényegében három részből tevődik össze. Az elsőbe tartozik a templom teljes (külső-belső) felújítása. Tervezik továbbá a Kiss Bálint utca 1. szám alatti, az egyháznak már korábban visszaadott épület idősek otthonává történő átalakítását. A Széchenyi-tervben már benyújtott nyeretlen pályázathoz képest az újabban kicsit kevesebbel számolnak, mint megtudtuk, nem lesz tetőtér, a bővítés lehetőségét azonban meghagyják az építkezés során. Alapvetően kétszemélyes szobákban gondolkodnak, minden szobához külön WC és zuhanyozó tartozik majd. Három-négy szobánként lesz egy melegítőkonyha. Elkészülte után az otthon a bentlakóknak teljes ellátást biztosít, a napi étkezéstől az orvosi ellátásig mindenben. Azt a bizonyos 10 százalékos támogatási részt esetünkben is megszavazta a képviselő-testület, azáltal az önkormányzat tíz hellyel rendelkezik majd az idősek otthonában.

Kovách Péter szót ejt a Kiss Bálint utcai épületek homlokzati fölújításáról. Elmondja, tulajdonostól függetlenül a teljes utca összes lakásáról szólna a történet, nemcsak az egyházi épületekről. A terv nem más, mint hogy száz százalékban visszaállítsák az utca eredeti képét. Ebbe beletartozik az útburkolat is. Eredeti macskaköves úttal, kétoldalt kockakövekkel. A villanyoszlopokat is lecserélnék. Azt szeretnék, hogy legyen a városnak egy olyan utcája, ami megőrizte eredeti képét.

Ma még szintén csak elképzelés szintjén fut a tartós munkanélküliek képzésének megszervezése. Az intézmény elsősorban a szociális szférában majdan ott dolgozó emberek képzését oldaná meg. Gondolva az egyházi idősek otthonának munkatársaira, a városban, a kistérségben fölmerülő szociálismunkás szükségletek kielégítésére, az idős gondozásban résztvevő dolgozók képzésére. A pályázattal lényegében a képzés finanszírozását lehet elnyerni.

A lelkész kitért arra, hogy az utóbbiak elsősorban önkormányzati feladatok ugyan, ám abban az egyház partner lehet, ugyanis a kiírók szeretik azt, ha egy-egy pályázatnak több résztvevője van.
A leírtaknak 2005-ben el kell készülnie, hivatkozott a pályázatra a lelkész. Az utcával kapcsolatban elmondta még, hogy valamikor kirakodóvásárokat is rendeztek ott. A hagyományt szintén vissza lehetne állítani az utcában, kiegészítve azt a Kossuth térrel. Mindehhez a templomban kulturális programokat terveznek. Olyat, ami speciálisan szentesi lehetne, ezáltal a település ismertebbé válna az országban. Ami pedig növekvő idegenforgalmat jelentene.
S hogy mindez mennyibe kerülne? Mint megtudtuk, a számla közel másfélmilliárd forintról szólna.

Szirbik Imre polgármester lapunk érdeklődésére a fentiekkel kapcsolatban a következőket mondta el:
- A város örömmel partner minden olyan ötlet kidolgozásában, ami előreviszi Szentes ügyét. Így a közös szellemi és anyagi erőfeszítés sikere viheti ezt a programot is, ami része a városvezetés várost megújító folyamatos tevékenységének. Mind ez szorosan illeszkedik abba a folyamatba, ami a Városháza, a Kossuth tér megújításával kezdődött, majd folytatódik a Megyeháza és a Petőfi Szálló rendbehozatalával.


<<< Vissza