<<< Vissza

Karatésok táboroztak Szentesen

2003. július 18.

 
A Wadoriu Karate Szövetség július 7 és 12 között Szentesen rendezte meg ez évi, immáron hagyományosnak is mondható karatetáborát. A nemzetközi táborban a magyar versenyzőkön kívül részt vettek osztrák, román és angol karatésok is. A majd 150 fő közül igen magas - (kb. 1/3) volt a hölgyek aránya, bizonyítva ezzel azt is, hogy a "gyengébbik nem" jelző mára már nem teljesen fedi a valóságot. Mint Rostás Tibor a szövetség és a tábor vezetője elmondta, a táborban nem egyedül oktat. 16 év óta jár Magyarországra a sport egyik legjelesebb képviselője: Shiba - Mori - Kando mester, aki ezen táborok alkalmával tanítja a karatésokat.

A 6 nap célja nem a versengés, hanem a technika pontosítása és az övvizsgák letétele. A napi két edzés mellett azért kikapcsolódásra is lehetőség van. Így természetesen a programok közé bekerült a strandolás, sőt a vitorlázórepülés is.

A tábor magas színvonalát mutatja a fekete öves résztvevők magas -mintegy 50 fős - létszáma is. Rostás Tibor - aki a sportág '93-as világbajnoka - már 30 évvel ezelőtt kapcsolatba került a sporttal. Birkózással kezdte, majd különböző küzdősportok következtek. A Wadoriu karatéval 25 éve - a magyarországi indulása óta foglalkozik -, 16-17 éve pedig már oktat is. A mester szerint az aktív sportokat már korai gyermekkorban el lehet kezdeni, karatét viszont csak felnőtt korban lenne ajánlatos oktatni, akkor amikor már erősebbek a csontok és az izomzat.

Rostás Tibor - aki évekig a rendőrség antiterrorista csoportjánál volt kiképző, elmondta, hogy az olimpiai küzdősportokra jellemző, hogy szűkül a technikájuk, egyre kevesebb az elfogadott elem, ezért nem is szorgalmazzák azt, hogy ez a sportág is bekerüljön az olimpiai sportok közé, úgy mint például a cselgáncs. Az utánpótlással nincs probléma, egyre több klub működik (Szegeden 3, Hódmezővásárhelyen 2, Szentesen 1), ahol Wadoriu karatésokat oktatnak. Az utánpótlás nagy reménységei Nyári Edina és Horgász Dezső - mindketten a Bátaszéki Klub versenyzői-, akik az idei diákolimpiai döntőn az első helyet szerezték meg.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza