<<< Vissza

A Felsőpártról Angliába

2003. július 18.

 
Június végén a Deák Ferenc Általános Iskola diákjai és tanárai 18 fővel kilenc napra Angliába, Liverpoolba látogattunk testvériskolánk, a St. Joann Primary School meghívására.

A két intézmény évek óta kapcsolatban áll egymással a Socrates programon keresztül. Sor került tanárcserére; egymás szokásait, kultúráját bemutató CD-k kimunkálására és sok más területen való együttműködésre.
Az iskolák igazgatói, Varga Sándorné és Steve Sanderson egyetért abban, hogy a gyerekek és a tanárok személyes találkozását semmi sem pótohatja. Ennek keretében angol gyermekek és kísérőik 2 évvel ezelőtt a magyar gyerekekkel együtt Szigligeten táboroztak az Önkormányzat üdülőjében. Ennek viszontmeghívására került sor most.

Csak elismeréssel lehet szólni a szervezésről. Az előkészítés alapossága az igazgatónő, valamint Csányiné Baranyi Szilvia és Aranyi László tanárok munkáját dicséri.

Kint töltött időnkből csak szemelgetni tudok. Az iskolai látogatásokon túl felsorolok néhányat: Beatles Múzeum, Tengerészeti Múzeum, a világ legnagyobb anglikán katedrálisa, , Speek Hall ( földesúri nagybirtokból átalakított nemzeti park), Lake district ( tavak vidéke- igen népszerű üdülőhely), Ír-tenger, Conwey-kastély. Csak köszönettel tartozunk testvériskolánknak ezért.

Repülővel utaztunk. A részvevők és a gyerekek szülei vállalták az utazás költségeit, és sokat jelent számunkra az, hogy ránk bízták gyermekeiket, mégoly messze vittük is őket.
S hogy mire jó mindez? Azontúl, hogy életreszóló emlék, motiváló erő is. Belső késztetés ez a nyelvtanulásra, valamint bizonyosság is, hogy nemcsak Európa felé tartunk, hanem odavalók is vagyunk.

Azt gondolom, hogy uniós csatlakozásunk után egyre több lehetőségünk lesz ehhez hasonló utazásokra, tanulásra. A pedagógusok nyitottak a pályázatokra, hogy együttműködve a szülőkkel minél többet tudjunk adni a gyerekeknek.

Janó Tibor
Deák Ferenc Ált. Isk.


<<< Vissza