<<< Vissza

Segíteni a beteg embereken
Szentesi elnök az országos civil szervezet élén

2003. július 18.

 
Körmendi Béláné egyesületet alapított. Nem is akármilyet. Országosat. Hogyan csinálta? Az alábbiakban erről lesz szó.

- Magam is rokkantnyugdíjas vagyok - mondja. - Nagyon tág látókörben figyelem a beteg embereket körülöttem. Mint korábbi aktív egészségügyi dolgozó, együttérzek velük. Először klubban gondolkodtam, de mivel abban a formában jószerivel semmilyen támogatásra nem számíthattunk volna, így nagyon rövid időn belül váltottam Szentesi Rokkantnyugdíjasok Baráti Köre Egyesületre. Ebből alakultunk át megyei egyesületté. Innentől kezdve már volt tevékenységi köre is az egyesületnek, amit a cégbíróság törvényesen megkövetelt tőlünk.

- Milyen tevékenységi kört választottak?

- Egyrészt, ami szórakoztatja az embereket, de valamelyest pénzt is hoz a kasszába. Azt mondtuk, legyen az egyesület tevékenysége kulturális tevékenység, és természetjáró.

- Mint tudjuk, itt sem álltak meg a szervezésben...

- Ez év májusában Szentesen járt dr. Bódi György, a Miniszterelnöki Hivatal civil kapcsolatok főosztályának vezetője. Előadásának lényegét a közgyűlés elé terjesztettem. Mondandójából kivettük, az ilyen szervezetek előtt óriási lehetőségek nyílnak majd az Európai Unióba történő csatlakozásunk után. De már az idén is van arra lehetőség, hogy támogatást kapjunk. Ezek bennünket is megfogtak, azt mondtuk, nekünk nagyon jó lesz. A taggyűlésünk úgy döntött, továbblépünk. A létra legmagasabb fokára. Június 30-ai dátummal bejegyeztek bennünket, mint Rokkantnyugdíjasok Országos Egyesületét.

- Helyi, megyei után országos szervezetté lettek. Hol lesz a központjuk?

- Az ország összes rokkantnyugdíjasát szeretnénk tömöríteni. Reméljük, ez egy igen erős szervezet lesz majd. Nemcsak a rokkantnyugdíjasoknak szól, hanem az országban élő összes beteg emberhez. Egyetlen kikötés van, tag csak zöldkártyás nyugdíjas és felnőtt ember lehet. Ez az egyesület országos központként is itt fog maradni Szentesen. Erre büszke vagyok. Megyénként föl fogunk állítani egy-egy egyesületet. Azok fognak terjeszkedni településenként.

- Egy hatalmas civil szervezetben gondolkodnak. Hogyan fogadták be a vidéki vezetést?

- Erős akarat kell hozzá. Rengeteg munka. Tenni akarás. Én már fölmutattam bizonyos eredményeket. Szentesen 18 fővel indultunk, ma taglétszámban közel állunk a 70 főhöz. Összejöveteleinket a Művelődési és Ifjúsági Házban tartjuk a nyári időszakban havonta, ősztől gyakrabban találkozunk. Azon munkálkodom, hogy erős helyi és megyei vezetés álljon föl. Engem országos elnökké választottak. Feladatunknak tekintjük a beteg emberekkel való törődést, a számukra történő segítő munkát. Egészségjavító programot szeretnénk összeállítani, sporttal.

- Nemrégiben aratóünnepséget tartottak. Hogyan zajlott le az egész?

- Szeretnénk az embereket a bezárt körülmények közül kimozdítani. Az volt a célunk, hogy hangulatos, vidám környezetbe vigyük őket. Maga a rendezvény lényegében hagyományőrző arató-megemlékezés volt. Kimentünk a földre, ott az aratóemberek beöltöztek, néhány kaszás emberünk, pár asszonyka, akik markot vertek. Utána lovas kocsira ültünk, visszahajtottunk a városba, a Móricz Zsigmond Művelődési Házba, ahol reggelig tartó mulatságban vettünk részt.

Lovas József


<<< Vissza