<<< Vissza

Katasztrofális vízállás

2003. július 18.

 
Rendkívüli aszály van - tudatosítja bennünk a tényt Ötvös Mihály szakaszmérnök, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság szentesi szakaszmérnökségének vezetője. Aztán hozzáteszi: tizenöt állomáson figyelik a lehullott csapadék mennyiségét, ebben a térségben jó esetben évi 550-600 milliméter csapadéknak kellene esni, de van olyan állomás, ahol az első hét hónapban 110 millimétert mértek.

- Ez nagyon kevés - mondja. - Még rosszabb a helyzet, ha tudjuk, ennek jelentős része hó formájában január-február hónapokban esett le. Az a növényzet számára nem volt hasznosítható. Hirtelen elolvadt a hó, egy része elpárolgott, azóta rendkívül kis mennyiségű csapadék hullott, márciusban például nem érte el a 10 millimétert. A május valamivel jobb volt, de már júniusban szintén nagyon gyenge volt a csapadék. De a július sem lesz jobb, most még a felénél tartunk, van olyan mérőállomás, ahol 1 milliméter csapadékot mértek.

- Rendkívül aszályos időszakot élünk - ismétli a már elhangzottakat nyomatékosan a szakaszmérnök. - Nagy a meleg, ami az öntözés hatékonyságát is csökkenti, mert a kiöntözött víz egy része elpárolog a levegőben. A vízhiány a folyók vízállásán is látszik. A Tisza elérte a mínusz 15-20 centiméteres vízállást. Ez akár kevesebb is lehetne, de szerencsére üzemel az óbecsei duzzasztómű. Hatása egész Csongrádig felér a folyón. Ugyanez vonatkozik a Körösökre, azok is fel vannak duzzasztva. Így a Körös-rendszerben is lehet öntözni.

- Katasztrofálisan alacsony a vízállás, a gazdák gondokról beszélnek.

- Így van. A folyón szinte nincs vízmozgás, a víz békalencsés. A medernek szinte látszik az alja. A Körösökön rosszabb a helyzet. Mindez azonban a vízellátást nem veszélyezteti. Az öntözéssel nem lesz gond. A magas energiaáraknak következtében kevesebben öntöznek, mint korábban. A gazdaságok az aszály ellenére sem használják ki az öntözési lehetőségeket. Vannak, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak. Azért még nincs vége a nyárnak, a kukoricát és a cukorrépát még sokáig kell öntözni. Eddig több mint 12 millió köbméter vizet adtunk ki a térségben, az engedélyek alapján lekötött mennyiség eléri 17 milliót.

- Mit tudhatunk még a Tisza vízállásáról?

- Ez a mínusz 17 centiméter, amit most mutat, nagyon alacsony. Igaz, volt már mínusz 210 is, de az idő tájt a becsei duzzasztómű még nem üzemelt. Emlékszem arra az időszakra, amikor a Tiszában földnyelvek voltak. Most sokkal kevesebb a vízhozam, kicsi a folyása is, viszont a duzzasztónak köszönhetően magasabb a vízszint. Így a jelenlegi vízszint is tartható. Az ivóvíz kérdése nem függ a folyó vízszintjétől, mert ebben a térségben fúrt kutakból kapjuk a vizet. Olyan 200-350 méter mélységű kutakból. Ez nincs összefüggésben a Tisza vízállásával. Szolnokon más a helyzet, ott felszíni vízből kapják az ivóvizet. Egyelőre ott sem várható probléma.

- A szentesi embert a Kurca is érdekli. Ott mi a helyzet?

- A Kurcánál folyamatos a vízbetáplálás, láthatóan tisztább a vize, mint az elmúlt években volt. Az önkormányzattal történt keret-megállapodás alapján a város alatti szakaszt karbantartjuk. A betorkoló csatornákon szintén dolgozunk gépekkel, hogy az ott lévő hínárt, nádat eltávolítsuk.

- És a holtágak? Azok hogyan vészelik át az aszályos időszakot?

- A holtágak sajnos magukra vannak hagyva ebben az évben. Hozzánk két jelentősebb tartozik, a kunszentmártoni és az öcsödi, mind a kettőnek jelentősen fogy a vize. A frissítést nem tudjuk megoldani. Ha a Körösön magas volna a vízszint, akkor betáplálhatnánk. Kezdeményezések vannak arra nézve, hogy a holtágakat miként tudjuk bekapcsolni a folyóvíz folyásába. Gond az is, hogy iszaposodnak, mérgező gázok keletkeznek bennük. A megoldás a kotrás lehet, valamint az, hogy a holtágakat visszakapcsoljuk az élővíz-keringésbe. A Körösön például '68 nyarán volt utoljára kotrás.

- Önök is kapják a meteorológiai előrejelzéseket. Mire számíthatunk a következő hetekben, hónapokban?

- Az előrejelzés semmi jóval nem bíztat bennünket. Tovább tart a nagy nyári meleg, jelentősebb csapadék nélkül. Más kérdés, hogy a természet ki szokta egyenlíteni önmagát. Az a hiányzó 400 milliméter csapadék lehet, valamikor le fog hullani, csak nem akkor, amikor nagyon kellene.

Lovas Józsefs


<<< Vissza