<<< Vissza

Bátor emberek
Építők kézjegyei III.

2003. július 18.

 
Vecseri László - utánam egy évre - 1933-ban lépte át Antal Aranka osztályának küszöbét. A tanítónő szeretettel fogta palavesszőt szorító kezét. Berczeli Károly, Dóczi Imre odafigyelő, jó apa módon nevelték. Laci és én Vecseri Sándor tantermében tanultunk ötven-egynéhány társunkkal. A következő tanévben ugyanígy 1938-ig. Tanítóink szívvel-lélekkel neveltek bennünket: életre, munkára.

Erdei Mihály bognármester mellett sajátította el a kézműipart. Birkózósportban jeles eredményeket ért el. 1947-ben a Margit híd építésén szorgoskodott. Egy munkaterületen dolgoztunk. 1950-ben már szülővárosunk közelében dolgoztunk. 1955 vége felé Katona K. Zoltán építésvezető irányításával építettük a szentesi gépállomás 50 köbméteres víztornyát. Hideg, viharos erejű szél növelte a veszélyt. Laci volt a legbátrabb.

1956-ban a Csongrád megyei építőkre bízták Budapest, Nagykörút, Corvin-köz és Práter utca térségének épületeinek újjáépítését. Vecseri László az elsők között vállalta a munkát. Kispál Antal, Bartus Antal, Mészáros János, Szepesi János, Sípos László ács és állványozó társaival nehéz körülmények között dolgoztak. Egy példa: a magas épületek tetőszerkezetéhez fagerendát kapcsoltak, amely a homlokzattól kb. két méterre kiért. A végére kötött elhasznált facsigába befűzött kötéllel húzták fel a tízméteres állványlétrákat és a faanyagokat. A kötél a csiga mellé szorult sokszor. A gerendát a padlásra húzták és a kötelet helyére tették. Hosszú időbe telt. Vecseri a magasban kiment a gerendán és a kötelet helyére tette. Társai tudták, nem lesz baj. Az utcán közlekedők csodálkoztak, izgultak... (Gondolták azt is, hogy artistamutatvány). Nem esett le. Szerencsére. A térség épületeit szépen felújították.

Lakatos Endre kőműves és ácsmester által épített szentesi felsőpárti református templom tornyán a kakas jelképet az időjárás megviselte, a vihar lesodorta. Úgyszintén a templom - város felöli sarok falazatára helyezett műkő díszítő alkotást is. (Darabjai a kertben). Az egyháznak a város hozzájárulásával sem volt annyi pénze, hogy a járdától állványt építsenek a toronyig. Vecseri László ács és állványozó, László László kőműves ötletes bátor emberekként a templomtorony deszkázatát, bádogozását kivágták és oda létrát rögzítettek. Ezen Vecseri felment és elhelyezte a jelképet. (A hetvenes évek elején). A veszélyes munkát szerencsésen befejezték. A kibúvó nyílást bádogajtóval lezárták.

Az életveszélyes munkát is vállaló emberekről kíséreltem meg tényeket vázolni.

Kátai Ferenc


<<< Vissza