<<< Vissza

Nívós, sportos vasutasnap
Díszkút a Nádai tér szomszédságában

2003. július 18.

 
Lassan hagyomány már, hogy a vasutasnapon átadnak valamit a városnak, annak polgárainak. Tavaly a vasútállomással átellenben lévő csúnya terület alakult át a MÁV Rt. dolgozóinak jóvoltából egy gyönyörű szép térré. Vele szemben, a Kolozsvári és Baross utcák találkozásánál található kis sarok akkor még bozótos, gazzal benőtt része volt a településnek. Mára azonban.... De ne vágjunk Halmai László önkormányzati képviselő szavába. Díszkutat avató beszédében a következőkről szólt a szép számban megjelent érdeklődő közönségnek:

- Egyik legfontosabb közösségépítő dolgunk: nem engedhetjük meg, hogy igénytelen, gazos, elhanyagolt területek legyenek lakóterületünkön. Ez a kis területfoglalás, ami az idei esztendő július havában, az 53. vasutasnapon történt azt példázza, ha van igény, van tetterő, akkor az nagyon szép dolgokat eredményezhet. A területen levő kút valamikor közösségi centrum volt, valaha idejártak vízért az emberek. Itt találkoztak, beszélgettek. Most méltó emléket állítunk. Tesszük azért, hogy Szentes fokról fokra szépüljön, a rendezetlen területek, szégyenfoltok eltűnjenek a városból.

A szónok beszédében kitért arra, hogy azok, akik a díszkút elkészítésén munkálkodtak, egy közösség elismerését érdemlik ki. Elsőként a vasutasokat említette, akik tevőlegesen részt vettek a munkában, aztán szólt Máté István szobrászművészről, aki domborművét megálmodta, elkészítette, és szólt Makra Zoltánról, a Jendrassik György Gépészeti Főnökség vezetőjéről, aki áldozatos munkájával, törekvéseivel kibővítette a szép teret.
S hogy a képviselő leleplezte a kutat, Lovag Imre Károly, a Szent György Lovagrend piorátusa emlékérmet adott át Makra Zoltánnak, mint elmondta, az íjászsport, a város sportéletének, közösségi életének támogatásában végzett munkájáért.

A kút terve, díszítése Máté István szobrászművész munkája. De ne feledkezzünk meg feleségéről, Lantos Györgyi szobrászművészről sem, aki az alkotások elkészítésében is segítő társ tud lenni. Az elkészült műben benne van Palásti Gábor kőfaragó mester keze munkája.

- Mi, vasutasok mindig úgy készülünk az ünnepre, mint a kisdiák, izgulunk, hogy a lakosság felé megfelelő színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani - mondta lapunknak adott interjújában Makra Zoltán. - A vasút megújulás előtt áll, szervezeti megújulása, műszaki fejlesztése egy síkon fut. Reméljük, jövőre olyan műszaki fejlesztésről számolhatunk be, amire büszkék lehetünk. Azt szoktam mondani, olyan szolgáltatást nyújtsunk, hogy a vasutas is szeressen vonaton utazni. Ez az ünnep erről is szól. Minden kollégámnak szeretném megköszönni a munkát, családtagjaiknak, hogy lehetővé tették számukra a feladatok elvégzését.

Tavaly avattuk Nádai Gézáról, a nagyszerű vasutas kolléga nevéről elnevezett teret, amely mára mindenki által szeretett tér lett. És ennek a szomszédságában, egy hajdan volt mélyfúrású díszkút utóérzéseként, attól mintegy 50 méterre állítottunk fel egy díszkutat. Azt a célt szolgálja, hogy amit az elődök gyönyörűen megalkottak - de közben az a terület beépült, ma már annak a kútnak a helyén ház áll, most a Kolozsvári és a Baross utcák sarkát díszítve - a fáradt utasnak szomját oltva, a mellette lévő padon pihenést adjon. Kívánom, használják jó egészséggel!

- Az 53. vasutasnap számunkra nagy esemény, itt, helyben sikerült nívósan megszervezni. Elmondhatom, ez nem jellemző minden településre - jelentette ki érdeklődésünkre Mondi Miklós csomóponti főnök. - Ezt érezzük. Érzi a vasutas azért, mert tudja, hogy hova tartozik. Változások előtt állunk, ugyanakkor mindenkit biztosíthatok arról, hogy a szentesi vasutasoknak lesz munkája, létszámban is megmaradnak. A vasutasnap nagyon szép esemény, reggel óta együtt ünnepelünk, a csomópont dolgozói, családtagjaik. A kollégák sok sportágban megküzdöttek egymással. A gyerekeknek sok ajándék jutott, különböző játékok álltak a rendelkezésére. A Rádió Szentes kívánságműsort adott. Reméljük, az esti bálon is jól érzi magát a társaság.

A vasutasnapon kitüntetéseket adtak át. Az alkalomból Horváth Ferenc, Mikula Zoltán és Valkai Csaba szakigazgatói dicséretben részesült.

L.J.


<<< Vissza