<<< Vissza

Kismamák tájékoztatása

2003. július 18.

 

Július 16-án a Fidesz MPP Szövetség helyi szervezete és Farkas Sándor elnök, országgyűlési képviselő meghívására dr. Radovics Csilla tartott fórumot a szentesi Művelődési és Ifjúsági Házban. Szavaira közel 500 érdeklődő volt kíváncsi.

Az ügyvédnő nevéhez kötődnek az úgynevezett gyes- perek, melynek alapján a Somogy Megyei Bíróság ezév január 28-án több, mint 500 ezer forintot ítélt meg három anyának. A közigazgatási perekben kihirdetett jogerős döntés szerint jár a havi 6700 forint összegű jövedelempótlék. A mostanában sokat vitatott rendeletet 1979-ben hozták, és a hatályon kívül helyezésig - 2002 március 7. - alkalmazni kellett volna. Azonban az 1996-os - a gyest módosító - jogszabályváltozás óta a jogosultak nem kapták meg a jövedelempótlékot.

Az 1996-os jogszabályváltozás előtt a gyest úgy számolták ki, hogy gyermekenként 800, 900, illetve 1000 forintot fizettek, s ehhez járult még az évenként változó havi jövedelempótlék is. Az említett jogszabályváltozás ezt úgy, hogy módosította, hogy a gyes összegét a mindenkori öregségi nyugdíj minimumában állapította meg, és a jövedelempótlékot megszüntette. (Egyes szakértők szerint azt lényegében beépítették a magasabb összegű gyesbe.)

Az érintettek a precedensértékű perben arra hivatkoztak, hogy az 1994-es rendeletmódosítás szerint a gyermekgondozási segély mellett a jövedelempótlék is egyértelműen jár a kismamáknak, mivel a hivatal ezt a rendelkezést egyszerűen elfelejtette hatályon kívül helyezni. A Legfelsőbb Bíróság döntése 25-30 milliárd Ft-os kiadást is jelenthet majd a kormánynak. Medgyessy Péter miniszterelnök elmondása szerint a jogosultak adómentesen kapják majd meg a nekik járó pénzt, valószínűleg egy összegben.

A szentesi tájékoztatót Farkas Sándor nyitotta meg, aki elmondta: pártjuk ezután is felvállalja a kismamák képviseletét. Az elmúlt három évben nem volt ilyen nagy mértékű érdeklődés egyetlen ügy iránt sem. Az irodát eddig mintegy 622 kismama kereste fel - még a környező megyékből is - , hogy segítséget kapjanak a jövedelempótlék igénylésével kapcsolatban. Rengeteg kérdés merült fel, természetesen mindenki szeretett volna többet tudni a saját helyzetére vonatkozóan. Az ügyvédnő elmondta: Tulajdonképpen még csak három - a kismamák oldaláról nézve - sikeres döntés született, 3 különálló ügy keretében.

A 2000 január 1. és 2002. május 17 között született gyermekeknek alanyi jogon jár a jövedelempótlék, azonban a 1996-tól gyesen lévőknek külön igényelni kell a nekik járó összeget. A Somogy megyei kismamák képviselője azt javasolta, hogy mindenképpen keressenek ügyvédet, mivel az ügynek vannak buktatói, nem mindegy, hogy milyen adatokat adnak le, és az sem, hogy hová küldik azokat. A jogi út ugyan maga után vonja a 6 százalékos perköltséget, de a sikeres döntés mindenképpen kárpótlást jelent ezzel szemben. Ugyancsak jogi út szükséges a kamatok igényléséhez, de ez akár 1/3-ad résszel is megnövelheti az összeget. Az ügyvédnő szerint nem kell hosszú pereskedésre számítani, mivel az ügyben már nincs szükség bizonyítási eljárásra.

K. A.


<<< Vissza