<<< Vissza

Búcsúra készülve
A Szent Anna-templom szigetelése

2003. július 11.

 
A város templomainál a felújítási munkálatokból a Római Katolikus Egyház is kiveszi a részét. Városunkban a Szent Anna-templom utólagos szigeteléséről van szó. A talajvíz ugyanis magasan fölszívódott a falakon. Salétromos. Kívül-belül látszott, jön le a vakolat.

Veréb László plébános érdeklődésünkre elmondta, hogy a testületük és a Szeged-Csanádi megyéspüspök döntése nyomán fogtak neki a munkának. Utólagosan szigetelik a templomot. Ez azzal jár, hogy kívül-belül leverik a vakolatot, előbbi esetben átlagosan három méter magasságban, belül, a templomhajóban 165 centiméter magasságban, a szentéjben lábazati szinten verik le a vakolatot. A falba 2 milliméter vastag műanyag lemezt helyeznek el. Ezzel meggátolják, hogy vízutánpótlást kapjon. A falakat jövő tavaszig szárítják, majd akkor lesz speciális vakolattal bevonva.

A munkálatoknál 14 millió forint költséggel számolnak. Amit a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szent Anna-templom Egyházközség áll jó részben. A plébános úr elmondta, azért szeretnék, ha az önkormányzat is hozzájárulna a költségek 10 százalékával.

Míg el nem készülnek a munkákkal, hétköznap a plébánia emeleti termében vannak a szentmisék, a szombat esti, illetve a vasárnapi szentmiséket, illetve a szombat délutáni esküvőket a templomban rendezik. A hagyományos programjaik nem maradnak el. Július 27-én lesz a Szent Anna-templom búcsúja. Arra készülnek. A szentmisén az egri segédpüspök, dr. Katona István mondja az ünnepi beszédet. Utána körmenet lesz a Szentháromság szobor körül. Majd a templomkertben szeretetvendégségbe várják a híveket.


<<< Vissza