<<< Vissza

A realitáson túl

2003. május 23.

 

Kádár József, a Kontavill-Szentes férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője néhány héttel ezelőtt úgy döntött, lejáró szerződésének meghosszabbításáról nem kíván tárgyalni, a felnőtt gárda helyett inkább az egyik utánpótlás alakulat mellett dolgozna szívesen. Az OB-I-es csapat kilencedik helyéről, a már évtizedes múltra visszatekintő "Sas Tornáról" és a folytatásról érdeklődtem a szakvezetőnél.

- Hogyan értékeli a Kontavill-Szentes idei teljesítményét?

- A kilencedik hely realitás. Amikor megkezdtük a szezon elején a munkát, négy meghatározó játékos távozott a csapattól. Hiányuk pótlására másfél játékos érkezett: Szebeni Zoltán, aki gólerős játékával nagyot lendített a csapaton, valamint a két idegenlégiós, az amerikai Dornin és az ukrajnai Momot, akik csak fél-fél évet tudtak velünk tölteni, éppen ezért nem is tudtak százszázalékosan beépülni a keretbe. Ez a gyengülés meghatározta későbbi szereplésünket, ugyanis a velünk hasonszőrű csapatok viszont néhány tehetséges pólóssal erősíteni tudtak. Az sem volt szerencsés, hogy menetközben irányítónkat, Kiss Istvánt Svájcba csábították, holott az ő játéka elengedhetetlen a sikerhez. Konkrétan a kilencedik helyről csak annyit, helyet cseréltünk azzal az Egerrel, akiket éveken keresztül mi szorítottunk ki a legjobb nyolcból, most nekik sikerült jobban az év.

- Egy jobb szereplés végett tudna-e valamilyen tanácsot adni leendő utódjának?

- Amíg az edző előtt ismeretlen a keret, amivel dolgoznia kell a jövőben, felesleges bármilyen tanácsot is adni. Lehetne okoskodni, de egy biztos, meg kell erősíteni ezt a roppant fiatal csapatot, hiszen abba bele se merek gondolni, hogy ha tavaly - önszántából - nem tér vissza hozzánk a több mint negyvengólos Szebeni, mivel vagy kivel tudtuk volna pótolni eredményességét.

- A sajtóban is megjelent, hogy ön az utánpótlás csapatokhoz szeretne visszakerülni. Milyen elképzelései vannak ezzel kapcsolatban?

- A legfiatalabb pólós generációval szeretnék foglalkozni, hiszen a felnőtt csapat irányítása előtt velük dolgoztam. Arra, hogy végül is melyik gárda kerül hozzám, még nem tudok nyilatkozni. Június elejére minden korosztályos bajnokság befejeződik, ezután a klub vezetésének dolga, hogy döntsön a folytatás mikéntjéről. Azt mindenképpen szeretném, hogy három szakember foglalkozzon a kicsikkel, mert a sikeres egyéni képzésnek ez az egyik záloga.

- Idén tizenkettedik alkalommal kerülne megrendezésre az ön által, a senior klub égisze alatt szervezett Európai Vízilabda Csapatok Találkozója. Az újjávarázsolt strandfürdő miatt több kérdés is felmerült az augusztusi eseménnyel kapcsolatban. Melyek ezek, és találtak-e megoldást a problémákra?

- Azt előre le kell szögeznem, nekem szívügyem az ún. Sas Torna. Maximálisam megértem a ligeti strand és a város vezetőinek véleményét, miszerint vigyáznunk kell erre a patinás objektumra, azonban jelen állás szerint rengeteg buktató merült fel ebben a témában. A mérkőzések ideje alatt a felelősséget vállalnám, de mivel se nekem, se a senior klubnak nincs annyi pénze, hogy az előző évtizedben megszokott, éjszakába nyúló vízilabdaünnep biztonságát garantáljam, és a létesítmény sem tudja felvállalni ennek költségeit, valamilyen felelősségteljes partnert kell találni ennek megoldására.

- A város hírnevének öregbítésén túl gazdasági jelentősége is van a tornának, hiszen évek óta a legnépszerűbb nyári rendezvény, ahol a viaskodó közel negyven csapat mellett a sportszerető közönség is szép számmal van jelen az uszodában. Lehet, hogy idén vége szakad egy sikersorozatnak?

- Nagyon remélem, hogy nem. A beléptető rendszert és a biztonságot érintő, a rendezés kapcsán felmerülő anomáliákra valamilyen megoldást kell találnunk, különben az egész város veszteséggel zárhatja ezt a történetet.

Bíró Dániel


<<< Vissza