<<< Vissza

Negyvenöt éve kezdődött

2003. május 23.

 

Megható, csendes jubileumi műsor hallgatói és szemlélői lehettek azok a kedves vendégek, akik megtisztelték intézményünket május 16-án a Tóth József Színházteremben rendezett évzáró hangversenyünkön.

A Petőfi Sándor Általános Iskola 1957. május 21-én kapta meg az engedélyt az ének-zene tagozat működéséhez. Az így induló első osztály 1957/58-ban tanult először Kodály Zoltán módszereinek alkalmazásával. Az első kis dalos pacsirták énektanára Schweickhard Gyuláné volt, aki Budapesten végezte a felkészítő tanfolyamot. E képzésnek a célja a zene, az éneklés megszerettetése, a zenei kultúra színvonalának emelése és zeneértő emberek nevelése volt. Az eltelt évtizedek során számos neves zenepedagógus tanított az intézmény falai között, csupán néhány név a teljesség igénye nélkül: Balogh Gyula, Steiner Béla, Gulyás Vilmosné, Nagy János, Takács Pálné stb. 45 évvel ezelőtt még csak az iskola falai között csendültek fel a magyar gyermekjátékdalok. Az első igazi bemutatkozásra két évvel később, 1960-ban került sor. Ettől az évtől kezdődően minden tanévben bemutatják tudásukat a szülőknek és érdeklődőknek a gyerekek.

Ilyen alkalom volt ez a hétvége is. Szűcs Lajos alpolgármester úr megnyitója után a főszereplők, a gyerekek vették birtokukba a dobogót. A legkisebbek első színpadra lépésétől végignézhették a nyolc év kemény munkájának eredményét a vendégek. A paletta igen színes volt, hiszen az iskola mindkét kórusának csengő hangját hallhattuk, de népdal-különlegességekben is gyönyörködhettünk szólóének formában. Vers, jelenet, kamarakórus, duó, zongorajáték és a 7-8. osztályosok el-elcsukló búcsúdala tette emlékezetessé az est gyorsan tovatűnő perceit. A gyerekek színvonalas szereplésében az iskola minden nevelőjének munkája benne volt. Kiegyensúlyozottság, természetesség, önfeledt játék jellemezte az egész műsort. A program hű képet mutatott az iskolában napjainkban folyó művészeti nevelés hatékonyságáról. Aki visszapillant az eltelt 45 évre, láthatja a fejlődést. A hagyományok tovább élnek, de korszerű, egyben újszerű tartalommal, formákkal bővülnek. A fejlődés folyamatos, csak a gyerekek változnak évről évre.

Az egykor Kultúrpalotának szánt épületben tanuló diákok és pedagógusok méltán büszkék lehetnek arra, hogy a sok-sok viharos történelmi esemény ellenére napjainkban is megvalósulnak korszerű formában azok a célok, melyeket 90 évvel ezelőtt, az épület átadásakor, 1913-ban megfogalmaztak a város vezetői. Zenét, művészetet kedvelő diákok kerülnek ki a padokból napjainkban is. Ez a májusi bemutató ékes bizonyítéka volt a tanulók és pedagógusok hatékony munkájának.

Kis-Rácz Antalné
tanár, közoktatási szakértő


<<< Vissza