<<< Vissza

Diákszínjátszók a Móriczban

2003. május 23.

 
Az első "Kurca fátyla" Gyermekszínjátszó Találkozót négy évvel ezelőtt hívták össze. Már azt is együtt szervezte a Kiss Bálint Református Általános Iskola és a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola.

A rendezvényről a szervező Almásiné Szaszkó Edit tanárnő így vélekedik: "Célunk az volt, és ma is ehhez tartjuk magunkat, hogy baráti találkozóra hívjuk össze Szentes és környékének színjátszó csoportjait. Fölelevenítve ezzel a régi szentesi színjátszóhagyományokat is".

Meglepődtek a jelentkezők számán. Azon, hogy a megyén kívülre is elment a jó hírük, például Kecskemétről is jelentkeztek színjátszók. Első évben hat, azt követően tíz fölé emelkedett a csoportok száma, tavaly 17-en voltak. Idén tíz produkciót láthatott a közönség.

- Célunk mindenképpen a baráti találkozók és egymás megismerése. Itt tét nélkül próbálhatják ki a színjátszás örömét. Adunk alkalmat a beszélgetésekre, egymás megismerésére. Ugyanez a csoportvezetőkre is vonatkozik - mondja a tanárnő.

A bemutatókat követően általában egy-egy művészi produkciót láthat a gyermeksereg. Idén Medvecz Attila bábművész szórakoztatta a közönséget. Az idő alatt történik a szakmai konzultáció. A szakreferensek, a legtöbb esetben Bácskai Mihály és Perjésné Dózsa Erzsébet drámatanárok szakmai referenciát adnak minden csoportnak. A több száz szendvicsből álló ínycsiklandozó ebédet, az iskolák támogató segítségével a szülők készítik el.

A szakreferensek elégedettek voltak a csoportok felkészülésével. Kihangsúlyozták, kellenek az ilyen "tétnélküli" találkozók. Sokan feldobódva jöttek ki a teremből. Mindenki a saját világát hozta. Azon a szinten, mint amennyire eljutott. Maga az, hogy játszik a gyerek, s hogy jól érzi magát a színpadon, az megér egy ilyen találkozót. Le a kalappal a színjátszók előtt! A rendezők igyekeztek a jó hangulat, a vidámság felé skandálni. Találkoztunk nagyon egyedi rendezői ötletekkel is.

- Itt nincs díjazás. Csak szakmai referencia. Beszéltünk róla, akkreditálni kellene a találkozót, akkor minősítést is tudnánk adni. Ebben is gondolkodtunk, de az kissé bonyolult dolog. És akkor elvész az eredeti szándékunk - mondja Almásiné Szaszkó Edit.

A Kiss Bálint Református Általános Iskolában kettő színjátszó tagozat működik. A Jövőnkért Alapfokú Iskolának más oktatási intézményekben is vannak színjátszó csoportjai. Május 15-én kilenc produkcióban mintegy 150 főt mozgattak meg. Több iskolából nézőként vettek részt a diákok. Mint minden alkalommal, most is telt ház volt a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

(lovas)


<<< Vissza