<<< Vissza

Jubileum és kárpótlás

2003. május 23.

 
Régebben történt. Tíz esztendővel ezelőtt, '93 május 25-én a Hegedűs László Helyőrségi Klubban 108 volt hadifogoly találkozott. Más településekhez hasonlóan úgy döntöttek, hogy Szentesen is megalakítják a bajtársi szövetséget. Akkor Darabos Józsefet választották elnöknek.
A korábbi vezetőségi tag, a mai elnök, Nagy Zoltán így emlékezik vissza arra az időre:

- Szerencsénk volt, segítséget kaptunk a médiától, a honvédségtől. Minden hó első keddjén találkoztunk és találkozunk ma is. Hirtelen sok munkánk lett, kezdődött a kárpótlás, a kérelmezők száma megszaporodott. Ki is bővült a létszám százhúszra. Sokuknak segítettünk, például a nyomtatványok kitöltésében. Partner volt ebben dr. Papp Lehel György országgyűlési képviselő és irodája.

Az embereknek postázták is a beígért kárpótlási összeget, a probléma ott kezdődött, amikor kimondták, a volt nyugatos hadifoglyok csak ötszáz forint nyugdíj-kiegészítést kapnak, a keletiek ezzel szemben a havonta járó összeget. Az egész bajtársi csoport kicsit meghökkent. Írtunk egy kérvényt, azt negyven volt nyugati hadifogoly írta alá. Elküldtük az országgyűlési képviselő úrnak.

Darabos József családi okokra hivatkozva lemondott, '94-ben helyére Nagy Zoltánt választották. A nyugatost. Meséli is az elnök: akkor azt mondták, ha a hadifogoly keletről érkezett hordágyat kérünk, a nyugatról jövőnek pedig hordárt. Ez egy kicsit megosztotta a bajtársakat.

A létszám is megcsappant, mára csak 39-en maradtak a szövetségben. Igaz, közülük sokan eltávoztak a földi létből. Akik maradtak, tovább leveleznek. Prominens személyeket kerestek meg, minisztériumokat.

- Rendelet írja elő, a három éven túli kényszermunkának vett idő eltelte után is kapnak nyugdíj-kiegészítést - jelenti ki Nagy Zoltán. - Az országban eddig csak öten kapták meg. Miután munkaügyi bíróságra került a dolog. A levelekből az derül ki, sajnálják, de nem tőlük függ.

- Hát kitől? - kérdezem.

- Ezt nem tudjuk. Ma már a Hadifogoly című újság is foglalkozik vele.

- Minap a köztársasági elnök hivatalától kapott levelet. Miről tájékoztatták önöket?

- Azt írták, anyagiak hiányában nem tudnak segíteni. Az idő után járó kárpótlást nem kapták meg a nyugatiak. Annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság már megállapította, hogy a törvény nem tartalmaz indokolatlan megkülönböztetést a volt szovjet és nyugati hadifoglyok között. Az 1945. augusztus 1-jét meghaladó időszakra a kényszermunka után, ha az a harminc napot meghaladja, az esetben jár kárpótlás. De hát a Rajna építésénél, ahova bennünket vittek, mi is többet dolgoztunk harminc napnál. A volt Szovjetunióba a hadköteleseket vitték el, tehát ők valóban fokságba estek. De a dunántúli leventéket szintén úgy hurcolták el, civil ruhában. A legtöbbjét vagonokban. Így már a háború alatt is kényszermunkán voltunk.

- Ezért harcolnak. Hány embert érint a dolog?

- Országosan 80 ezer volt a nyugati, közülük talán ha 20 ezer élhet. A keleti foglyok száma közel a tízszeresét adta.
Elérkezett az évforduló. A hősök napján együtt emlékeznek az elhunyt bajtársakra. Május 24-én, szombaton délután 2 órakor az I. és II. világháborús emlékműnél koszorúznak. Azt követően pedig a Hegedűs László Helyőrségi Klubban találkoznak, hogy ünnepélyes keretek között köszöntsék egymást, megalakulásuk tizedik évfordulóját.

Lovas József


<<< Vissza