<<< Vissza

Segítenek a kismamáknak

2003. május 23.

 

Amit Medgyessy Péter miniszterelnök egy évvel ezelőtt kimondott, annak bizony az ellenkezője vált valóra. Gázáremelésre számíthat az ország. Farkas Sándor országgyűlési képviselő ennélfogva választási hazugságnak nevezte a miniszterelnök 2002. április 16-ai kijelentését a gázszolgáltatás díjáról. A honatya legutóbbi sajtótájékoztatóján kijelentette: a Fidesz a közel 12 százalékos gázenergia-emelést elfogadhatatlannak tartja. "Ez irreális. Úgy gondoljuk, semmiféle gazdasági, közgazdasági kényszer nem indokolja" - mondta.

A Fidesz határozati javaslattervezetet nyújtott be az országgyűléshez a nyugdíjaknak az európai uniós átlaghoz való felzárkóztatása ügyében. Kérik, hogy ez év decemberéig fogadjanak el olyan jogszabályt, amely kimondja, 30-35-40 év szolgálati viszony után 10-20-25 százalékos nyugdíjemelést kapjanak az idős emberek.

A szentesi ruhagyár felszámolása adott szomorú apropót arra, hogy a képviselő többedmagával határozati javaslatot nyújtott be a textil- és ruházati ipar súlyos helyzetének megoldására. Hozzáfűzte: az uniós csatlakozásra való tekintettel figyelmet kell fordítani a textil- és fonalfeldolgozó iparra, amely nehézségekkel küzd. Az iparág megközelítőleg 200 ezer munkavállalót foglalkoztat, exportja meghaladja a másfélmilliárd eurót. Elmondta, korábban már bizottságot hoztak létre, de az semmit nem tett a javítás érdekében.

Az egészségügyről szólva az országgyűlési képviselő így nyilatkozott:

- A jelenlegi helyzet elfogadhatatlan a számunkra. Elfogadhatatlan a kórháztörvény, mert megkülönbözteti a polgárokat. A Fidesz állásfoglalása szerint a törvénytervezetet az orvosok, az ápolók és a betegek érdekében vissza kell vonni, s a polgári kormány idején elfogadott kórháztörvényt kell hatályba helyezni. Kiszolgáltatottá teszik az orvosokat, ápolókat, betegeket a multinacionális egészségügyi és gyógyszeripari cégekkel szemben. A privatizációs lehetőséget nem szabad engedni.

Farkas Sándor szerint az új jogszabályok a fuvarozókat is nehéz helyzetbe hozzák. Az őket érintő törvényi megkülönböztetésnek a fuvarozók látják kárát.

A honatya tájékoztatójában kitért a sertésválságra is. Mint mondta, a kormány intézkedései elfogadhatatlanok. A tenyésztők az utakon vannak. A javaslatból, amit a Fidesz interpellációban a válság kezelésére megfogalmazott nem lett semmi. Májustól a húsfogyasztás is csökkent. A gond az, hogy az emberek többsége nem tudja, hogyan szabályozzák a sertéspiacot a következő évben.

A Fidesz fölajánlotta segítségét a kismamáknak. Meghirdették, hogy az országgyűlési irodában fogadónapokon (hétfőn délelőtt fél 9-től fél 12, délután 1-3 óráig, csütörtökön délelőtt fél 9-től fél 12-ig) minden kismama részére, aki elesett a 6700 forint gyes kifizetésétől, annak tájékoztatót adnak, adatlapot, amellyel kitöltés után várhatóan joga lesz arra, hogy az elmaradt összeget visszamenőleg megszerezze.

L. J.


<<< Vissza