<<< Vissza

Ebek oltásáról

2003. május 9.

 
Évszázadok óta ismeretes az a halálos betegség, amely, ha megkapja az ember, vagy bármilyen melegvérű élőlény, akkor az az estek száz százalékában halállal végződhet. A betegség ellen korábban is próbáltak védekezni, az 1930-as évektől tették kötelezővé az ebek veszettség elleni oltását, amely gyakorlatilag jól bevált védekezési rendszer.

Dr. Gombos András kerületi főállatorvostól tudjuk, ettől függetlenül léteznek olyan állatfajok, amelyek hordozói ennek a betegségnek, kórokozóknak. Itt elsősorban a rókákról, s a különböző rágcsálókról tett említést. A rókák között, különösen ha elszaporodnak, rendkívül gyakori ez a megbetegedés, a szentesi kerületben 2001-ben 6 rókahullán állapítottak meg veszettséget. Ez a szám 2002-re 8-ra növekedett. A megbetegedést 2001-ben egy szarvasmarhán, 2002-ben egy menyéten, illetve egy juhon észlelték.

A főállatorvos kijelentette: ez nagyon valós, jelenleg is élő komoly veszély, ezért vele kapcsolatban két dolgot fontos megemlíteni. Az egyik: ha bármilyen állatnál megbetegedést, főleg idegrendszeri megbetegedést észlelnek, akkor azonnal értesíteni kell az állatorvost. A másik pedig az, hogy az ebeket évente egyszer veszettség ellen be kell oltatni. Szentesen május 20-án kezdődik az eboltás (l. a 6. oldalon lévő hirdetést).

A tavalyi évben a minisztérium kiadott egy új rendeletet, amelynek értelmében a zoonózisok, az állatról emberre terjedő betegségek elleni védekezést tartalmazza. Az ebeket a veszettség elleni oltással egy időben hatékony féreghajtókkal kell kezelni. Ez azért nagyon fontos, mert a kutyában lévő, elsősorban galandféreg, de a kiskutyákban fellelhető orsóférgek is okozhatnak problémát. A galandférgek a veszélyesebbek, köztük van olyan is, amely az embernél nagyon súlyos megbetegedéseket okozhat. Magyarországon évente 20-30 közötti azon esetek száma, ahol a galandféreg lárvája okoz nagyon súlyos megbetegedést, amely legtöbb esetben műtéti beavatkozást is igényel.

Dr. Gombos András elmondta: ezért írta elő a minisztérium, ha a kutyákat veszettség ellen oltjuk, egyúttal hatékony készítménnyel kezelni kell, itt elsősorban a galandférgekről van szó. Ugyanakkor fölhívta a figyelmet arra, hogy a kiskutyáknál, 3 hónapnál fiatalabb kutyáknál az orsóféreg okozhat problémát. Amit célszerű 3-4 hetes korban, majd ismételve 8 hetes korig még legalább egyszer széles spektrumú készítményekkel (tablettákkal) kezelni.

Az oltásért, s a féregtelenítésért (ez a 3 hónapnál idősebb kutyák esetében két szúrás, mivel a két különböző készítményt nem lehet összekeverni) díjat kell fizetni az állattartóknak. Szentes kerületében 1200 forintot állapítottak meg a szakemberek. Nyilvánvaló, amelyik kutya nem kerül oltás, illetve kezelés alá, azt kártalanítás nélkül ki kell irtatni.


<<< Vissza