<<< Vissza

Aranyérmes óvodások

2003. május 9.

 
A Kiséri Óvodai Munkáltató Körzet két óvodai egységgel, három épületben működik. A Szent Anna utcai, mint központi óvoda 4 gyermekcsoporttal, 96 férőhellyel rendelkezik. A Farkas Antal utcai tagóvodánál 5 csoportban (ebből 2 az Árpád utcában) 96 kisgyermeket fogadnak.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén tűzte napirendre az intézmény munkájáról szóló beszámolót. A Bertók Gyuláné körzeti vezető óvónő előterjesztésből kitűnt: a demográfiai hullámvölgy a központi óvodában még nem, a tagóvodában már felfedezhető. Ez utóbbiban sok a külterületről bejáró kisgyermek, akik a téli időszakban az időjárás viszontagságai miatt nagyon sokat hiányoznak. A beszámoló kitér arra, hogy ezekben a családokban beszélhetünk leginkább a halmozott szociális hátrányokról, amikor a családi környezet nem tudja pótolni a hiányzások alatti megfelelő fejlesztést. Az is tény, hogy egyre több a részképesség-zavarokkal küszködő kisgyermek, számukra a fejlesztés folyamatában meghatározóan fontos a plusz egy év alatt kapott, ellenőrzött, s minden körülmények között biztosított egyénre szabott fejlesztés.

Mint megtudtuk, mind több a megkésett beszédfejlődéssel óvodába kerülő, logopédiai fejlesztésre szoruló kisgyermek. A beszámoló kihangsúlyozza: a jelenlegi logopédiai ellátás fél állásban nem elegendő. Gyakori, hogy a beszédfejlesztésre szoruló kisgyermek fejlesztőpedagógusi segítséget is igényelne, ám az a mai állapotok szerint csak az óvodán kívül oldható meg maradéktalanul. Bár négy óvónő rendelkezik ugyan fejlesztőpedagógusi alapismeretekkel, de az valójában arra elegendő, hogy egy fejlesztőpedagógusi végzettséggel rendelkező szakember munkáját segítse a csoportokon belül.

Bertók Gyuláné kiemelte: az intézményben végzett fejlesztő-nevelő munka körzeti szinten egységes, ugyanakkor az óvodák megtarthatták egyéni sajátosságaikat. A gyermekek sokoldalú fejlesztése során az óvodapedagógusoknak lehetőségük volt, hogy érdeklődésüknek és tudásuknak függvényében a kisgyermek életkori sajátosságához egyénre szabottan, a legmegfelelőbb módszerekkel végezhessék munkájukat.

Az egészséges életmódra nevelés keretében hangsúlyt fektetnek a mozgásfejlesztésre. A körzeti vezető elmondta, ezért is örültek annak, hogy a vízhez szoktatáson, úszásoktatáson kívül a nagycsoportosok ez évtől a futballozással is megismerkedhetnek. Mint megtudtuk, az első óvodás bajnokságon már túl vannak, amelyen a Szent Anna utcai óvodások csapata aranyérmet szerzett.

A beszámoló kitért arra, hogy mindkét óvodában működik alapítvány, amelyet a gyermekek érdekében hoztak létre. Az óvodák kapcsolata a családokkal meghatározóan jó, az oktatási intézmények közül főként a Petőfi Sándor Általános Iskolával vált gyümölcsözővé a kapcsolat. Működik a tanítónők-óvónők munkaközössége, minek keretében abban is szót értenek, hogyan és mit tegyenek annak érdekében, hogy a gyermekek iskolai életbe történő beilleszkedése minél zavartalanabb és folyamatosabb legyen.

A képviselő-testület köszönetét fejezte ki az óvodákban végzett szakmai munkáért.

L. J.


<<< Vissza