<<< Vissza

Sok sikert, Bianka!

2003. május 9.

 
Egy bámulatosan tehetséges kislány illetve ifjú hölgy lépett fel április 29-én a Lajtha László Zeneiskolában. Halmai Bianka ötéves korában kezdett hegedülni, és azóta sok országos versenyen szerepelt sikeresen. Most pedig meghívták egy nemzetközi ifjúsági zenekarba, amellyel Németországban próbálnak, majd turnéra indulnak. Ehhez azonban szükség lenne egy igazán jó minőségű hegedűre, s ennek az ára bizony nem csekélység. Azt gondolná az ember, hogy a művészet ügyében a pénz a legkevesebb. De épp ez az. A pénz a legkevesebb, ezért van szükség gyűjtésre. Ezt a célt is szolgálta ez a koncert.

Bianka felnőttekkel vetekedő magabiztos technikával játszik nagyon nehéz műveket, széles repertoárján szerepelnek pl. Vivaldi, a virtuóz Wieniawski, Weiner művei is. A remek technikán túl már a mélyebb értelemben vett muzikalitás is meg-megcsillan játékában. A hangversenyen Lakatos Béla kísérte zongorán Bianka játékát, olyan odaadó figyelemmel, hogy a kamarazenélés szépségeiből is kaphattunk ízelítőt.

Az élménybeszámolóhoz hozzátartozik, hogy a korát meghazudtoló tudás és magabiztos játék, ami a pódiumon megnyilvánul, kiegészül egy tizenkét éves kislány bizonytalanságának bájával. Ez pedig akkor derült ki, mikor az ifjú hölgy a színpadról lelépve köszönete jeléül virágcsokrokat adott át az őt legtöbbet segítő tanárainak. A nagy tömegben ugyanis (hiszen sokan eljöttek meghallgatni a koncertet),nem volt egyszerű megtalálni a csokor leendő tulajdonosát. A csokrokat érdemlők közül most csak egyet szeretnék kiemelni, Oroszné Veres Gabriellát, aki kezdettől fogja a kislány hegedűtanára. De köszönet illet természetesen mindenkit, aki valamilyen módon segíti ennek a tehetségnek a kibontakozását, elsősorban a szülőket.

Végh Sándor, a világhírű hegedűművész, a salzburgi Mozarteum hajdani professzora egyszer azt mondta: "A hegedű a legnemzetközibb hangszer. Az olaszok készítették a legjobb hangszertestet, a franciák a vonót, németek írták rá a legszebb zenét, és volt idő, mikor a magyarok játszottak rajta a legszebben." Bianka játékát hallva megvan a remény, hogy ez a korszak visszatérjen.

Sokak jókívánságát tolmácsolva írhatom: további sok sikert kívánunk!

Ráfi Dénes


<<< Vissza