<<< Vissza

A gazdák segítségre várnak

2003. május 9.

 
Farkas Sándor országgyűlési képviselő aktuális kérdésekben interpellált a parlament hétfői ülésén. Felszólalásában áttekintette az ágazati gondokat, amelyek - mint megjegyezte - gyors és hatékony beavatkozást igényelnének. Interpellációjában a következőkről szólt:

- A gazdák küzdenek a kemény tél utáni hó- és fagykárokkal, a ráfordított költségek pedig nem térülnek meg. Segítségre várnak. Nyomottak a gabona- és a takarmányárak, a sertéstenyésztők sorra szervezik az országos demonstrációkat, az alacsony felvásárlási árak miatt ebben az évben még a veszteségeiket sem tudják megtermelni. Ők is segítségre várnak. A baromfiágazatban a felvásárlási árak az önköltség alatt vannak. Egyre több termelő dönt úgy, hogy csökkenti, vagy teljesen felszámolja az állományát. A tejfelesleg felszámolása csak önmagában tízmilliárd forintot igényelne.

- Rövid az idő az uniós csatlakozásig, és jelen pillanatban leállt a géptámogatási pályázatok befogadása - folytatta a képviselő. - Ez az egész ágazat számára elfogadhatatlan. A Fidesz MPP mezőgazdasági kabinetje már a költségvetés megszavazása előtt jelezte, hogy kevés a forrás, 66 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyi elengedhetetlenül szükséges lenne. Az ilyen irányú javaslatainkat a kormánypárti képviselők mind leszavazták. A gazdák segítségre várnak, a problémákat meg kell oldani, az ágazatot talpra kell állítani még az uniós csatlakozás előtt. Javaslataink ma is élnek, kérem, vegyék azt fontolóra. Kérdem miniszter urat, mikor kaphatnak valódi segítséget a magyar gazdák, mikor fogja előterjeszteni a mezőgazdaság pótköltségvetésére vonatkozó javaslatunkat?

Németh Imre földművelődési és vidékfejlesztési miniszter abban egyetértett Farkas Sándorral, hogy a magyar mezőgazdaság több szempontból nehéz helyzetben van, de mint mondta, már több mint tíz esztendeje jelen vannak a problémák. Talpra kell állítani az ágazatot, az EU-csatlakozás előtt ez nagyon fontos, jelentette ki, majd hozzáfűzte: az előző kormány nehéz örökséget hagyott hátra, csődök sora nehezíti az agrárium helyzetét. Egy év kirakatpolitikájával nem lehet behozni az elmúlt három esztendőt. A Medgyessy-kormány 21 százalékkal többet fordított a mezőgazdaságra egy év alatt, mint az előző kormány négy esztendejében - szólt a miniszter, mire Farkas Sándor így válaszolt:

- Ezt én nem érzékelem. A gazdák sem. Több tízezer család ment tönkre. A felvetett gondolataimra próbált választ adni, a kérdéseimre nem. Nem fogadom el a választ.

Az országgyűlés másképpen látja a helyzetet, a parlamenti képviselők elfogadták Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter interpellációra adott válaszát.

L. J.


<<< Vissza