<<< Vissza

Rejtelmek ha zengenek

2003. május 9.

 
Alkotó pedagógus. Nem csodabogár. Ember. Persze, mindkettőnek, az alkotónak és a pedagógusnak önmagában, külön-külön is van jelentése. Sokak számára a pedagógus személyiségéhez az alkotás öröme is hozzátartozik. Amiről beszélünk, az alkotás gyakran láthatatlan, vagy időnként látható.

A főtéri galériában nyílt kiállítás a minap.
Ezek az alkotások mások, olyan képzőművészeti munkák, melyek közül némelyiket szívesen elfogadná a művészetpártoló. S a szobája falára tenné. Így a kiállítást megnyitó Varga László, a Pedagógus Szakszervezet főtitkára is. Aki kijelentette: szívesen együtt élne velük. És ez a legtöbb - mondta. Majd még hozzátette:

- A kiállítás címe: Rejtelmek ha zengenek. József Attila szép versében él ez a verssor. Úgy gondolom, ma pedagógusnak, alkotónak lenni talpig nehéz hűség. Azok, akik pedagógusként kiállítanak, mindannyian vállalják ezt a talpig nehéz hűséget, ugyanúgy alkotó pedagógusként is.

Az alkotó pedagógusok tárlatára 140 mű érkezett, a zsűri közel 90-et fogadott el. Nagyon érdekes, hogy a szokványos technikák mellett a díjazottak most nem az ismert képzőművészeti alkotásokkal jelentkeztek, gondolok itt a festményekre, most például szőttessel nyerték a kiemelt díjat, a második-harmadik kiemelt is linómetszettel nyert.

Borsodi Ágnes tanárnő, az alkotó pedagógusok tárlatának újbóli életre hozója, szervezője a kiállítás kapcsán következőképpen vélekedik:

- Nagyon tág a feldolgozott témakör. A festményeken igazából élet- és tájképeket láthatunk, érdekes a domborítás, a különféle technika felhasználása, a szobor. Ebben az önző, rohanó világban az emberek megpróbálják önmaguk kifejezését megtalálni. Sokféle technikával találkozhatunk: festmény, grafika, metszetek, fotó, tűzzománc, szalmafonás, kerámia, korongozó munkák. Itt van például a vásárhelyi szobrász. Ormos Zsuzsa öt évvel ezelőtt nagy rábeszélésre jelentkezett. Tavaly őt vették fel egyedül a Képzőművészeti Alap szobrász tagjai sorába. Ezért érdemes ezt csinálni. Sokszínű a tárlat. Amit láthatunk, az a pedagógus társadalom sokrétű hagyománya.

A szentesi kiállítók közül Kispálné Fejes Erzsébet (grafika) és Oltyán Gyula (fotó) kapott díjakat. A régió önkormányzatai, pedagógus szakszervezetek helyi bizottságai, valamint a Szentesi Művelődési Központ segítségével létrejött kiállítás május 24-éig, keddtől péntekig 10-13 és 15-18, szombaton 9-13 óra között látogatható.

(lovas)


<<< Vissza