<<< Vissza

Játszottak a tűzzel
Szent Flóriánra emlékeztek

2003. május 9.

 
Szent Flóriánra, a tűzoltók védőszentjére emlékeztek a szentesi lánglovagok május 4-én az Ifjúsági Háznál. A rendezvényen díjazták az óvodásoknak és általános iskolásoknak kiírt rajzpályázat legjobb alkotásait, valamint az érdeklődők bepillantást nyerhettek a tűzoltók mindennapjaiba.

A közel száz beérkezett rajz is bizonyította, hogy e nemes hivatásból fakadó misztikum fensége továbbra sem apadt a gyermekek körében, ugyanolyan fantáziadús mint száz évvel ezelőtt. A hetedik osztályos Agócs István karambolnál oltó hősei , a harmadikos Majzik Martin jégcsapvadászai, vagy az óvodás Csanády Adél "vörös autós tűznyelői" is érzékeltették, hogy korunk tűzoltóit kíváncsi rajongással imádják a csöppségek, és ha József Attila Altatójára gondolunk - nem is véletlen.

A helyi laktanya vezetői minden korosztálynál ajándékcsomaggal lepték meg a győzteseket, akik a díjak átvétele után személyesen próbálhatták ki erejüket és ügyességüket. Az Ifjúsági Ház szabadtéri színpadánál felállított eszközökre, mint az iskolai repetára, csaptak le a kölykök. A Kurcából szivattyúzott vizet két tömlő segítségével profi módon jutatták a felállított célba, habár a jó irány megtartása érdekében erősen kapaszkodni kellett. Néhány méterrel odébb Köhler István által az 1920-as években gyártott és használt lovas kocsis fecskendőt még a legkisebb csemeték is használatba vették, a nagy elődökhöz méltón pumpálták a vizet, és buzgón oltották a májusi nyár ontotta forróságot.

A teljes gépparkkal jelen lévő tűzoltók fáradhatatlanul meséltek a kiállított eszközök használatáról, sőt néhány ifjú szemlélődő a tűzoltómaskarát is magára öltötte. A Flórián-napi bemutató fénypontja egy "kibelezett" gépkocsi szakszerű szétbontása volt. A műveletet, akár az éles helyzetekben, teljes "menetfelszerelésben" hajtották végre a lánglovagok. A hidraulikus feszítővágó segítségével precízen szabdalták szanaszét az egykor jobb sorsra érdemes Zastavát.

Mindenki megelégedésére az elsősorban gyerekeknek rendezett programon számos új ismerettel gazdagodtak a fiatal látogatók, és talán némelyikük még kedvet is kapott e veszélyes, de nemes foglalkozás későbbi elsajátításához.

B. D.


<<< Vissza